Sneeuw, ijzel, regen... In de winter worden de wegen glad en gebeuren er meer ongevallen. Of u nu in België blijft of op skivakantie vertrekt met de auto, vroeg of laat vraagt u zich vast af hoe het zit met winterbanden en sneeuwkettingen. Wanneer zijn ze interessant of zelfs verplicht? We zetten alles op een rij.
Winterbanden zijn bedekt met een speciaal rubber dat soepel blijft bij temperaturen onder nul. Bij ons is het verstandig om met winterbanden te rijden als de gemiddelde temperatuur onder de 7°C zakt (en met zomerbanden als de temperatuur terug boven de 15°C stijgt). Hun belangrijkste troeven:
De vierseizoenenbanden bieden een groot voordeel: u moet uw banden niet 2 keer per jaar wisselen. Maar ze presteren minder en verslijten sneller dan winterbanden. Als u vooral in steden rijdt die minder getroffen worden door winterse omstandigheden, kunnen ze een goed alternatief zijn. Woont u op het platteland, in de Ardennen of bent u van plan op wintersport te gaan? Dan zijn winterbanden onmisbaar.
Ze zijn verplicht als het sneeuwt in Andorra en Turkije. In Spanje, Frankrijk, Hongarije en Portugal zijn ze verplicht op sommige wegen of in sommige regio’s.
In andere landen kunnen ze alleen gebruikt worden als de wegen bevroren of besneeuwd zijn, om het wegoppervlak niet te beschadigen. Enige uitzondering: in Nederland zijn ze volledig verboden.
In de winter hebt u ondanks alle voorzorgen meer kans op een ongeval. U bent dus beter goed verzekerd. Aarzel niet om een DVV-consulent te contacteren voor advies over een autoverzekering die bij u past. Vind een DVV-consulent in uw buurt.
Gepubliceerd op 03/12/2018
Met de juiste voorbereiding en de juiste tips rijdt u veilig in de sneeuw en voorkomt u schade of ongelukken. Ontdek er meer over.
Een ongeluk is snel gebeurd in de sneeuw. Vul een aanrijdingsformulier in als er een derde bij betrokken is en doe aangifte bij uw verzekeraar. Ontdek alle details.
Vertrekt u net zoals de meeste Belgen met de auto op wintersport? Hou het aangenaam en veilig met ons praktisch advies.