• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Fiets en motor

Welke motorkleding is verplicht in België?

Welke motorkleding moet je dragen?

Iedereen weet wel dat je op de motor een helm aan moet hebben. Toch is dat niet de enige beschermende kleding die je verplicht moet dragen als motorrijder. In dit artikel overlopen we de regels voor het dragen van beschermende motorkleding en kom je te weten hoeveel de boete bedraagt als je je niet aan die regels houdt. 

Wat zegt de wet over beschermende motorkleding?

Lange tijd was enkel een valhelm verplicht op motorfietsen . Maar in 2011 verscheen er een nieuwe zin in de wet: “Bestuurders en passagiers van motorfietsen dragen handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall, alsook laarzen of bottines die de enkels beschermen.”

Bromfietsen van klasse A en B vallen niet onder deze wet. Ze geldt enkel voor motorfietsen van meer dan 50cc. 

Wat voor helm moet je dragen op een motor?

Een helm is verplicht en uiteraard erg belangrijk voor je veiligheid op de motor. Je motorhelm moet een ECE-label hebben, wat betekent dat hij beantwoordt aan de Europese homologatienormen. Zorg ervoor dat je een goed passende helm hebt en maak hem altijd goed vast, zodat hij niet afvliegt bij een ongeval.

Ook voor bromfietsen van klasse A en B is het dragen van een helm verplicht. 

Stevige motorhandschoenen maken het verschil

Als je puur de wettekst volgt, zijn gewone handschoenen voldoende als je met de motor rijdt, maar die bieden enkel wat bescherming tegen de kou. Bij een val zijn je handen vaak het eerste contactpunt met de grond en daarom zijn stevige motorhandschoenen een must. Zorg ervoor dat ze goed passen (niet te groot, niet te klein) en koop best een paar comfortabele winter- én zomerhandschoenen. Zo ben je steeds optimaal beschermd bij een val en rij je comfortabel bij koude en hitte.  

Een motorjas voor elk seizoen

Volgens de wet moet je op de motor een jas dragen met lange mouwen. Een gewone jas is in principe voldoende, maar die biedt geen bescherming bij een ongeval. Voor je eigen veiligheid en comfort draag je best een aangepaste motorjas met beschermstukken en goede ventilatie. Wil je toch je gewone jas dragen? Dan is beschermende onderkleding met lange mouwen een must. Die kleding is extra stevig, bevat beschermstukken en is licht genoeg om onder je gewone kleren te dragen.

OPGELET: je jas moet dicht zijn als je met je motor rijdt, anders ben je wettelijk gezien niet in orde!

Een motorbroek in leer, textiel of jeans

Als je een lange broek of overall draagt op je motor, ben je wettelijk in orde. Toch investeer je best in een echte motorbroek met beschermstukken voor je knieën en bekken. Tegenwoordig heb je keuze uit broeken in leder, textiel en zelfs jeansstof. Er zijn ook specifieke motorbroeken die je meer comfort geven in de zomer of bij regenweer. 

Welke schoenen moet je dragen op de motor?

De wet bepaalt dat je laarzen of bottines moet dragen die je enkels beschermen. Dat levert soms discussie op, omdat een wandelschoen of hoger model van sneaker dat over je enkels komt, ook een zekere mate van bescherming biedt. Neem geen risico en kies voor een echte motorschoen of motorlaars. Er bestaan tegenwoordig ook motorschoenen die er uitzien als een gewone schoen of sneaker, maar met extra bescherming aan de tip en de enkelzone.

Welke boete krijg je als je de verplichte kleding niet draagt op je motor?

Als je de verplichte beschermende kleding niet draagt op je motor, bega je een overtreding van de eerste graad en riskeer je een boete van 58 euro + 10,02 euro administratiekosten. 

TIP: goede motorkleding kost een aardige duit, maar onder bepaalde voorwaarden zijn die kosten fiscaal aftrekbaar. Op de site van de FOD Financiën vind je daar meer informatie over. 

Optimaal beschermd op de motor met een goede verzekering

Beschermende kleding is niet alleen verplicht, maar ook een absolute aanrader voor elke motorrijder. En een goede motorverzekering is dat ook. En dan bedoelen we niet alleen de verplichte BA-verzekering, maar ook aanvullende waarborgen zoals brand, diefstal, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen. Die bieden jou en je gezinsleden financiële bescherming als je pech hebt!

Wil je een goede verzekering voor je motor?

Bij DVV verzekeringen krijg je tot 70% korting op je motorverzekering als je auto al verzekerd is bij ons!

Gepubliceerd op 03/05/2023

  • Tot 70% korting op een nieuwe verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Motor, voor elke klant die de autoverzekering Mobility onderschrijft bij DVV. De korting is enkel van toepassing voor motoren vanaf 101cc. Aanbod geldig mits aanvaarding van het risico. Als je niet wilt intekenen op de autoverzekering, informeren wij je dat je niet kan genieten van de korting op je motorverzekering. 
  • Het motorverzekeringscontract wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of bekijk:

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Motor is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent