Trouwen of samenwonen, het kan natuurlijk allebei. Samenwonen biedt meer vrijheid, maar trouwen heeft veel meer juridische, fiscale en financiële voordelen. Bedenk ook dat (wettelijk) samenwonen eenzijdig kan opgezegd worden.
Als je trouwt, dan moet je een samenlevingsformule kiezen. Die formule zal ook bepalen hoe het zit met je eigendommen:
- Wettelijk stelsel (gewone stelsel als je geen contract afsluit bij de notaris): scheiding van goederen die voor het huwelijk zijn aangekocht en gemeenschap van aanwinsten.
- Stelsel van gemeenschap van goederen: alle goederen zijn gemeenschappelijk.
- Stelsel van scheiding van goederen: alle goederen zijn eigen.
Bij wettelijk of feitelijk samenwonen wordt alles beschouwd als eigen. Als je samen met je partner een woning koopt, worden jullie beiden als eigenaar beschouwd. Er is wel een verschil als één van beide partners zou overlijden:
- Als feitelijk samenwonende kan je, indien je partner overlijdt, niet eisen om in je huis te blijven wonen. De wettelijk erfgenamen zullen dan beslissen over het deel van je partner.
- Als je wettelijk samenwoont, ben je wel beschermd en erf je automatisch het vruchtgebruik van de gezinswoning.
Op het vlak van het pensioen is er vooral een verschil als de partners scheiden of als één van partners overlijdt:
- Feitelijk of wettelijk samenwonenden hebben geen recht op een pensioen op basis van het werk van hun partner als ze uit elkaar gaan. Als een getrouwd koppel scheidt, heeft de partner die tijdens het huwelijk minder verdiende recht op een pensioen als ‘echtgescheiden echtgenoot’.
- Als bij een getrouwd koppel de partner overlijdt, heeft de weduwe(naar) recht op een overlevingspensioen. Dat is niet zo voor samenwonenden.
Advies nodig over trouwen of samenwonen? Ga langs bij een
DVV-consulent in je buurt. Zij of hij is er voor je!