• MyDVV

Wonen

Tweede verblijf? Geniet van de ‘federale woonbonus’

‘Federale woonbonus’ voor tweede verblijven (systeem van federaal langetermijnsparen)

Als u een woning koopt waar u zelf in gaat wonen, geniet u sinds begin 2020 niet langer van de woonbonus in Vlaanderen. Is uw woonkrediet afgelost en investeert u in een tweede verblijf of opbrengsteigendom? Dan is er wel nog de zogenaamde ‘federale woonbonus’ voor uw nieuwe woonkrediet (het federaal langetermijnsparen of federale systeem).

Vlaamse woonbonus afgeschaft voor gezinswoning

De woonbonus is het belastingvoordeel voor het woonkrediet voor uw eigen woning (hoofdverblijf). Sinds dit jaar krijgt u in Vlaanderen geen belastingvermindering meer als u een lening afsluit voor uw woning. U betaalt wel minder registratierechten op de verwerving van deze woning.

‘Federale woonbonus’: federaal langetermijnsparen voor uw tweede woning

Een lening aangegaan voor een tweede woning of opbrengsteigendom valt onder het systeem van langetermijnsparen. De federale overheid is bevoegd voor dat stelsel. Dankzij dit federale systeem kan u een belastingvoordeel krijgen als u een woonkrediet neemt voor uw tweede verblijf.

Zolang uw lening loopt, kan u jaarlijks tot 717 euro (aanslagjaar 2020) minder belastingen betalen. Dat maximumbedrag wordt eventueel wel verminderd als u al een belastingvoordeel geniet voor een woonkrediet van voor 2020. In de praktijk zal het woonkrediet voor uw tweede verblijf fiscaal vooral interessant zijn als uw eerste woning is afbetaald.

Uw DVV-consulent is er voor u

Wil u meer weten over een woonkrediet voor uw tweede verblijf of over het belastingvoordeel dat u kan krijgen? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt die ook kredietmakelaar is. Zij of hij helpt u graag.

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent