• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Beleggen

Intrest, winstdeelname en rendement: wat betekent dat bij beleggen?

EHBO voor beginnende beleggers

Je hebt een beetje financiële marge en wilt beleggen via een levensverzekering? Goed idee, maar weet je wat intrest, rendement en winstdeelname in die context betekenen? We helpen je!

Wat betekent een intrestvoet bij een levensverzekering?

De intrestvoet is belangrijk als je een tak 21-levensverzekering kiest. Bij die spaarverzekering geldt voor elke storting een gewaarborgde basisrentevoet. Die intrestvoet kan bij elke storting die je doet anders zijn.

Wat is een winstdeelname?

Bij een tak 21-levensverzekering is het mogelijk dat je deelt in de winst. Of dat het geval is en hoeveel de winstdeelname is, wordt jaarlijks beslist door de verzekeraar. Weet dat de winstdeelname in geen geval zeker is. De winstdeelname is niet gewaarborgd, hangt af van de resultaten van de Maatschappij en kan elke jaar veranderen.

Wat betekent een intrestvoet bij een levensverzekering?

Het rendement is afhankelijk van het soort beleggingsproduct dat je kiest:

  • Bij een tak 21-levensverzekering hangt het rendement af van de gegarandeerde intrestvoet en de eventuele winstdeelname.
  • Bij een tak 23-levensverzekering hangt het rendement af van de prestaties van de onderliggende fondsen of index. Met een tak 23 neem je meer risico in ruil voor een potentieel hoger rendement.

Weet dat je opbrengst ook zal afhangen van de kosten (bijvoorbeeld instap- of beheerskosten) en belastingen (bijvoorbeeld premietaks of roerende voorheffing als je binnen de 8 jaar het kapitaal opneemt).

Je DVV-consulent is er voor jou

Met intrest, rendement en winstdeelname ben je nu vertrouwd, maar er valt natuurlijk nog veel meer te weten over beleggingsproducten. Je DVV-consulent wijst je graag de weg in de complexe beleggingswereld. Aarzel niet en contacteer je consulent voor persoonlijk advies van een echte expert.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent