• MyDVV

Beleggen

Beleggen, is dat iets voor iedereen?

Kan iedereen beginnen met beleggen?

Het wettelijk pensioen volstaat al lang niet meer om later comfortabel te leven. En jammer genoeg brengt het spaarboekje niet veel meer op. Beleggen is dus een interessant en zelfs noodzakelijk alternatief om te sparen voor later. En het goede nieuws is: iedereen kan beleggen.

Wat is dat eigenlijk, beleggen?

Beleggen betekent dat u geld investeert in de economie, via aandelen en/of obligaties. U kan ook kiezen voor beleggingsfondsen met een combinatie van aandelen en/of obligaties. 

Moet u rijk zijn om te beleggen?

U hoeft zeker geen miljonair te zijn om te beleggen. Ook met een klein maandelijks bedrag kan het de moeite zijn om te investeren. Het is wel belangrijk dat u uw geld niet op korte termijn nodig hebt. Een termijn van 5 tot 10 jaar is het interessantst.

Welke fouten vermijdt u beter als beginnende belegger?

  • Beginners verhandelen vaak op het verkeerde moment: verkopen in een crisisperiode en kopen als het goed gaat. Nochtans moet u net het omgekeerde doen.
  • Beleggers verliezen, zeker in begin, soms de kosten uit het oog. Nochtans kunnen instapkosten of beheerskosten een echte domper op de feestvreugde zijn. Impulsief kopen of verkopen is daarom geen aanrader.
  • Elke dag de beurskoersen bekijken is niet verstandig. Het kan zorgen voor een paniekgevoel, terwijl u altijd moet beleggen met een lange termijn voor ogen. 

5 tips als u start met beleggen

  1. Bezin voor u begint: niet elk product is interessant voor elk type belegger. Telt voor u vooral het rendement? Of wil u eerder het risico beperken? Dergelijke overwegingen zullen bepalen welke beleggingen voor u interessant zijn.
  2. Doe (een tijd) niets: uw beleggingen voor u laten werken, dat is het makkelijkst en vaak ook het slimst. Reageren op elke daling of stijging van de beurs kan u een pak geld kosten.
  3. Leg niet alle eieren in dezelfde mand: u spreidt beter de risico’s door te diversifiëren dan al uw geld te beleggen in één aandeel. Een beleggingsfonds is een interessante mogelijkheid om risico’s te spreiden.
  4. Wees geen kuddebeest: de beurs vertoont soms tekenen van massahysterie. Als iedereen in hetzelfde aandeel belegt, is het soms beter om even de kat uit de boom te kijken.
  5. Begin op tijd: een lange beleggingshorizon is interessant. Op die manier hebt u de tijd om eventuele verliezen recht te zetten. Hou ouder u bent, hoe groter het risico, want het kan enige tijd duren voor de beurs zich herstelt.

Uw DVV-consulent is er voor u

U wil wel beleggen, maar u zit toch nog met vragen? Vertrouw op het advies van uw DVV-consulent. Onze consulenten zijn echte beleggingsexperts die zijn opgeleid in de materie. Zij kunnen u de juiste oplossingen voorstellen op basis van uw beleggersprofiel.

Gepubliceerd op 03/05/2021

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent