• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Beleggen

Beleggen, is dat iets voor iedereen?

Kan iedereen beginnen met beleggen?

Het wettelijk pensioen volstaat al lang niet meer om later comfortabel te leven. En jammer genoeg brengt het spaarboekje niet veel meer op. Beleggen is dus een interessant en zelfs noodzakelijk alternatief om te sparen voor later. En het goede nieuws is: iedereen kan beleggen.

Wat is dat eigenlijk, beleggen?

Beleggen betekent dat je geld investeert in de economie, via aandelen en/of obligaties. Je kan ook kiezen voor beleggingsfondsen met een combinatie van aandelen en/of obligaties. 

Moet je rijk zijn om te beleggen?

Je hoeft zeker geen miljonair te zijn om te beleggen. Ook met een klein maandelijks bedrag kan het de moeite zijn om te investeren. Het is wel belangrijk dat je je geld niet op korte termijn nodig hebt. Een termijn van 5 tot 10 jaar is het interessantst.

Welke fouten vermijd je beter als beginnende belegger?

 • Beginners verhandelen vaak op het verkeerde moment: verkopen in een crisisperiode en kopen als het goed gaat. Nochtans moet je net het omgekeerde doen.
 • Beleggers verliezen, zeker in begin, soms de kosten uit het oog. Nochtans kunnen instapkosten of beheerskosten een echte domper op de feestvreugde zijn. Impulsief kopen of verkopen is daarom geen aanrader.
 • Elke dag de beurskoersen bekijken is niet verstandig. Het kan zorgen voor een paniekgevoel, terwijl je altijd moet beleggen met een lange termijn voor ogen. 

5 tips als je start met beleggen

 1. Bezin voor je begint: niet elk product is interessant voor elk type belegger. Telt voor jou vooral het rendement? Of wil je eerder het risico beperken? Dergelijke overwegingen zullen bepalen welke beleggingen voor jou interessant zijn.
 2. Doe (een tijd) niets: jouw beleggingen voor je laten werken, dat is het makkelijkst en vaak ook het slimst. Reageren op elke daling of stijging van de beurs kan je een pak geld kosten.
 3. Leg niet alle eieren in dezelfde mand: je spreidt beter de risico’s door te diversifiëren dan al je geld te beleggen in één aandeel. Een beleggingsfonds is een interessante mogelijkheid om risico’s te spreiden.
 4. Wees geen kuddebeest: de beurs vertoont soms tekenen van massahysterie. Als iedereen in hetzelfde aandeel belegt, is het soms beter om even de kat uit de boom te kijken.
 5. Begin op tijd: een lange beleggingshorizon is interessant. Op die manier heb je de tijd om eventuele verliezen recht te zetten. Hoe ouder je bent, hoe groter het risico, want het kan enige tijd duren voor de beurs zich herstelt.

Je DVV-consulent is er voor jou

Je wilt wel beleggen, maar je zit toch nog met vragen? Vertrouw op het advies van je DVV-consulent. Onze consulenten zijn echte beleggingsexperts die zijn opgeleid in de materie. Zij kunnen je de juiste oplossingen voorstellen op basis van jouw beleggersprofiel.

Gepubliceerd op 03/05/2021

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent