• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioen

Wat is het verschil tussen een pensioenspaarverzekering en beleggingsverzekering?

Pensioenspaarverzekering of beleggingsverzekering

Een pensioenspaarverzekering en een beleggingsverzekering zijn twee verschillende manieren om te sparen voor je pensioen. Geen idee wat het verschil is? We helpen je het te begrijpen:

1. Pensioenspaarverzekering (tak 21 of tak 23)

Dankzij het pensioenspaarverzekering bouw je een extra kapitaal op voor je pensioen en geniet je tegelijkertijd van een fiscaal voordeel. Op dit moment kan het belastingvoordeel oplopen tot 30%.

Er zijn twee types pensioenspaarverzekeringen:

  • De pensioenspaarverzekering tak 21 bied je zekerheid dankzij een kapitaalgarantie, een gegarandeerde minimumrentevoet en een eventuele winstdeelname. Maar gezien de huidige economische context kunnen de rendementen niet altijd even aantrekkelijk zijn.
  • De pensioenspaarverzekering tak 23 biedt potentieel een hoger rendement dankzij de beleggingsfondsen (aandelen- en/of obligatiefondsen) die aan het contract gekoppeld zijn, maar biedt minder zekerheid, gezien het risico gedragen wordt door de klant.

2. Beleggingsverzekering (tak 23 of tak 44)

Een beleggingsverzekering (tak 23 of tak 44) is een andere oplossing om een kapitaal op te bouwen voor later maar zonder fiscaal voordeel.
Beleggingsverzekeringen van Tak 23 bieden een hoger potentieel rendement, meer diversificatie en een uitgebreider aanbod aan interne beleggingsoplossingen (aandelen- en/of obligatiefondsen).  Het risico kan al dan niet worden beperkt naar gelang het profiel van de klant.

Je DVV-consulent is er voor jou

Wil je meer weten over de verschillende formules of het belastingvoordeel van pensioensparen? Ga langs bij je DVV-consulent voor advies of ontdek meer over de formules van het pensioensparen.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent