• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioensparen

Belastingvermindering van 25 tot 30% op je pensioensparen

Regels voor pensioensparen sinds 2018

Sinds 1 januari 2018 kan je genieten van een fiscaal voordeel van 25% of 30% in functie van het bedrag dat je spaart. Weet wel dat je moet rekening houden met een taks op de uitkering als je een belastingvoordeel gekregen hebt voor een premie.

Standaardformule met 30% belastingvermindering

In 2023 leveren stortingen tot 990 euro net als vroeger een fiscaal voordeel op van 30%. Concreet betaal je dus 297 euro minder belastingen als je voor 990 euro aan pensioensparen doet. Opgelet: de fiscale behandeling hangt af van je individuele situatie.

Alternatieve formule met 25% belastingvermindering

In 2023 kan je ook kiezen om voor meer dan 990 euro aan pensioensparen te doen. In dat geval krijg je 25% belastingvoordeel op het totale bedrag van je stortingen. Maximaal kan je zo 1.270 euro opzijzetten. Belangrijk: als je minder dan 1.270 euro spaart, bijvoorbeeld 1000 euro, betaal je dus 250 euro minder belastingen. Je merkt het: dit belastingvoordeel is kleiner dan de 297 euro die je wint als je 990 euro spaart. Pas vanaf een bedrag van 1.188 euro is het fiscaal voordeel groter. Het goede nieuws is natuurlijk wel dat je zo meer spaart voor later!

Belangrijk om te weten:

  • Als je deze optie kiest, moet je dat elk jaar opnieuw uitdrukkelijk aan ons laten weten. Dat moet gebeuren voor je de storting(en) doet van meer dan het maximum van 990 euro (in 2023). Als je ons niet op de hoogte brengt dat je meer wil storten, blijft het standaardsysteem van toepassing. Wij zijn dan wettelijk verplicht alles boven de 990 euro aan je terug te storten.
  • Als je een jaar kiest voor de 1.270 euro, dan kan je voor dat jaar je keuze niet meer herzien. Het jaar erop kan je wel weer een andere optie kiezen.

Je DVV-consulent is er voor jou

Als je gewoon verder 990 euro wilt sparen met pensioensparen, dan hoef je niets te doen. Verkies je toch meer geld opzij te zetten met pensioensparen? Wil je graag meer info over de 4 pensioenpijlers of voor je persoonlijke situatie? Je DVV-consulent helpt je graag! Spring gerust binnen, we zorgen dat de koffie klaar staat.

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent