• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

5 vragen over de fietsvergoeding

Met de fiets naar het werk: niets dan voordelen

Gaat u met de fiets naar het werk om de file te vermijden en meer te bewegen? In heel wat bedrijven ontvangt u dan een fietsvergoeding. 

1. Wat is een fietsvergoeding?

De fietsvergoeding is het bedrag dat u van uw werkgever kan krijgen als u met de fiets naar het werk gaat. Let op: elk bedrijf beslist zelf of het een fietsvergoeding toekent en wat de vergoeding is. 

2. Betaalt u belastingen op uw fietsvergoeding?

Zolang u minder dan 0,24 euro krijgt per afgelegde km (aanslagjaar 2020 – inkomsten 2019) hoeft u geen belastingen te betalen op uw fietsvergoeding. Krijgt u meer, dan wordt dat restbedrag bij uw beroepsinkomsten geteld. 

3. Kan u beroepskosten inbrengen voor het gebruik van uw fiets?

Ja, er bestaan 2 systemen:

  • Forfaitaire beroepskosten: als u zelf niets doet, dan houdt de fiscus rekening met een vast forfait.
  • Werkelijke beroepskosten: in dit systeem brengt u de kosten voor de aankoop van uw fiets, onderhouds- en herstellingskosten enz. in. Let op: u moet alle kosten kunnen bewijzen. Als u de fiets ook privé gebruikt, kan u de kosten maar gedeeltelijk inbrengen.

Goed om te weten: het systeem van de werkelijke beroepskosten is alleen interessant als u heel veel woon-werkkilometers doet. 

4. Welke fietsen komen in aanmerking?

Alle fietsen komen in aanmerking, zelfs elektrische fietsen. Goed om te weten: ook als u een fiets gebruikt van uw werkgever, hebt u recht op die vergoeding.

5. Kan u de fietsvergoeding combineren met terugbetaling van het openbaar vervoer?

Ja, als u bijvoorbeeld met de fiets tot aan het station rijdt en daarna de trein neemt, dan kan u een fietsvergoeding en een tussenkomst voor het openbaar vervoer krijgen.

Ook als u met de auto naar een randparking rijdt en vanaf daar een plooifiets neemt, kan u de fietsvergoeding combineren met een autovergoeding. U krijgt natuurlijk voor elke kilometer maar 1 keer een fiscaal vrijgestelde vergoeding.

Uw DVV-consulent is er voor u

Wil u op bijstand kunnen rekenen als u onderweg fietspech hebt? Bij DVV kan u intekenen op fietsbijstand. Beter nog: voor trouwe klanten is fietsbijstand zelfs volledig gratis. Vraag meer informatie over onze bijstand of de fiscale aspecten van een fietsvergoeding aan een DVV-consulent in uw buurt.

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent