In België gaan er elk jaar enkele miljoenen auto’s naar de autokeuring of technische controle. Het doel? De verkeersveiligheid verbeteren door ervoor te zorgen dat de auto’s op de openbare weg in goede staat zijn. Ontdek alles wat je moet weten over de technische controle. Sinds juli 2024 zijn er nieuwe regels van kracht.
Wanneer moet je naar de autokeuring?
Je krijgt meestal een herinneringskaart om je auto aan te bieden voor de technische controle. Vanaf je tweede bezoek heb je twee maanden om je auto te laten keuren voor je vorige keuringsbewijs verstrijkt.
Eens een wagen vier jaaroud is, moet hij een eerste keer naar de keuring. Vervolgens bepaalt de kilometerstand en de leeftijd van het voertuig de frequentie van je keuring:
Minder dan 160.000 en jonger dan 6 jaar: je hoeft pas 2 jaar later opnieuw naar de keuring.
Meer dan 160.000 km en jonger dan 6 jaar: voortaan moet je jaarlijks naar de keuring.
Vanaf 1 juli 2025 en 1 juli 2026 wordt de leeftijdsgrens stapsgewijs verhoogd naar respectievelijk 8 en 10 jaar, maar de kilometergrens van 160.000 km blijft gelden.
Verkoop je je auto? Dan is een speciale tweedehandskeuring verplicht voordat het voertuig op naam van de nieuwe eigenaar wordt ingeschreven.
Voor aanhangwagens is er geen verandering: lichte aanhangwagens blijven vrijgesteld van keuring terwijl zware aanhangwagens (met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg) jaarlijks moeten worden gekeurd.
Waar naar de autokeuring?
In een keuringscentrum: ook als er een specifiek keuringsstation is vermeld op je oproepingskaart, mag je kiezen om bij een ander erkend keuringsstation langs te gaan.
In een garage: vanaf nu kan je ook terecht bij garages met een keuringslijn voor de keuring en herkeuring van je auto, lichte vracht of aanhangwagen. De keuring wordt uitgevoerd door een inspecteur van een erkend keuringscentrum, niet door de garagist zelf.
Hoeveel kost de technische controle?
Voor een gewone auto gelden de volgende prijzen:
Standaardkeuring: 38,50 euro
Herkeuring: 9,80 euro of 15,40 euro
Verhoging voor laattijdige keuring: 9,80 euro (eerste maand), 14 euro (tweede en de derde maand), 21 euro (vierde tot zesde maand), 35 euro (na zes maanden).
De controlepunten zijn wettelijk bepaald. Denk aan de remmen, lichten, banden, wielen, nummerplaat en chassisnummer, carrosserie, overlastfactoren, chassis, stuurinrichting, ophanging, veiligheidsgordels, zicht enz.
10 tips om je auto voor te bereiden
Heeft je auto geen specifiek probleem? Dan kan je ofwel aan je garage vragen om je auto voor te bereiden op de autokeuring of het zelf doen:
Maak de binnen- en buitenkant proper, leeg de koffer en verwijder alle spullen die je niet nodig hebt.
Controleer of je banden niet versleten zijn en of de bandenspanning klopt met de handleiding. Vergeet ook het reservewiel niet. Ga je tussen 1 mei en 30 september naar de autokeuring? Zorg dat je geen winterbanden meer hebt.
Check het oliepeil en controleer of er geen lek is.
Controleer of je koplampen en richtingaanwijzers goedwerken (lampje en afstelling).
Check de staat van je ruitenwissers (ze mogen geen sporen achterlaten).
Kijk na of er geen barst in de voorruit zit.
Controleer of de veiligheidsgordels goed sluiten en bevestig ze allemaal voor je naar de autokeuring gaat.
Heb je een aanhangwagen die je kan loskoppelen? Maak hem vast aan je auto.
Check of je nummerplaat goed leesbaar is.
Heb je een auto met losse zitjes? Zet ze op de juiste plaats voor je vertrekt.
Twijfel je toch of alles in orde is? Ga dan langs bij de garage voor een professionele check.
Wat als je auto wordt afgekeurd?
Bij de technische controle krijg je een keuringsbewijs. Er bestaan verschillende mogelijkheden:
Groen keuringsbewijs: je auto is in orde (met eventueel kleine gebreken om in het oog te houden of te herstellen).
Groen keuringsbewijs met beperkte geldigheid (3 maanden): sommige gebreken moeten worden hersteld en de auto moet binnen de drie maanden opnieuw aangeboden worden.
Rood keuringsbewijs met beperkte geldigheid (15 dagen): sommige gebreken moeten worden hersteld en de auto moet binnen de vijftien dagen opnieuw aangeboden worden.
Rood keuringsbewijs zonder geldigheid: de auto kan niet meer rijden (je mag enkel nog tot bij je thuis of naar de garage rijden). Na de herstelling moet de auto opnieuw naar de technische controle.
DVV verzekeringen is er voor je
Heb je een vraag over de autokeuring? Ga langs bij je DVV-consulent. Zij of hij helpt je graag.