In België gaan er elk jaar enkele miljoenen auto’s naar de autokeuring of technische controle. Het doel? De verkeersveiligheid verbeteren door ervoor te zorgen dat de auto’s op de openbare weg in goede staat zijn. Ontdek alles wat u moet weten over de technische controle.
Oververzekerd, dan betaal je meer dan je zou moeten. Onderverzekerd, dan krijgt u geen volledige vergoeding bij een schadegeval.
U krijgt meestal een herinneringskaart om uw auto aan te bieden voor de technische controle. Vanaf uw tweede bezoek hebt u 2 maanden om uw auto te laten keuren voor uw vorige keuringsbewijs verstrijkt. Ook als er een specifiek keuringsstation is vermeld, mag u kiezen om bij een ander erkend keuringsstation langs te gaan. Alle auto’s van meer dan 4 jaar oud moeten elk jaar naar de autokeuring. Onder bepaalde voorwaarden is dat pas na 2 jaar:
U wil uw auto verkopen? Dan moet u naar de speciale tweedehandskeuring.
Voor een gewone auto gelden de volgende prijzen:
Sommige documenten en uitrusting zijn verplicht:
De controlepunten zijn wettelijk bepaald. Denk aan de remmen, lichten, banden, wielen, nummerplaat en chassisnummer, carrosserie, overlastfactoren, chassis, stuurinrichting, ophanging, veiligheidsgordels, zicht enz.
Heeft uw auto geen specifiek probleem? Dan kan u ofwel aan uw garage vragen om uw auto voor te bereiden op de autokeuring of het zelf doen:
Twijfelt u toch of alles in orde is? Ga dan langs bij de garage voor een professionele check.
Bij de technische controle krijgt u een keuringsbewijs. Er bestaan verschillende mogelijkheden:
Hebt u een vraag over de autokeuring? Ga langs bij uw DVV-consulent. Zij of hij helpt u graag.
Gepubliceerd op 09/05/2022
De prijs van een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid hangt af van verschillende factoren. We zetten ze voor u op een rijtje
Een groene kaart is een document dat bewijst dat u een autoverzekering hebt afgesloten. Ontdek meer.
Overweegt u om voor een tweedehands auto te kiezen? Lees deze 5 tips om een goede keuze te maken.