Vertrek je met de auto naar Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje? Super, maar autovakanties staan vaak ook synoniem voor lange autoritten. Met onze tips vermijd je dat je indommelt en houd je het gezellig als je met kinderen reist!
Basisregels om de aandacht op de weg te houden
Als je chauffeur bent, kan vermoeidheid rampzalige gevolgen hebben. Met deze basisregels blijf je wakker en alert achter het stuur:
Vertrekuitgerust: zorg dat je de nacht ervoor voldoende slaapt of neem een siësta als je van plan bent om ’s nachts te rijden.
Neem elke twee uur een pauze om een frisse neus te halen, de benen te strekken of voor een toiletbezoek.
Vecht niet tegen de slaap: als je je vermoeid voelt, kan je beter bij het eerste wegrestaurant stoppen voor een koffie (cafeïne begint pas na 15 à 30 minuten te werken) of om even je ogen toe te doen.
Zorg voor een rechte houding: zit niet doorgezakt in je stoel en let erop dat je hoofd wordt ondersteund door een hoofdsteun. Je kleedt je ook beter niet te warm.
Reis niet alleen als dat mogelijk is en wissel af. Vraag aan je copiloot om tegen je te praten, een goed muziekje op te zetten enz.
Rijd als je kinderen slapen zodat het rustiger is in de auto. Houd er wel rekening mee dat 13 tot 16 uur en 2 en 5 ‘s ochtends de meest vermoeiende uren zijn voor de chauffeur.
Hoe zorg je voor rustige autoritten met kinderen?
Zorg voor een drankje (liefst water) en een snack.
Houd vochtige doekjes en zakjes in de buurt van de copiloot (vooral als je kinderen hebt die snel wagenziek worden).
Installeer een zonnescherm op de zij- of achterruiten of zorg voor een zonnebril, zeker als je jonge kinderen hebt.
Voorzie een opbergzak aan de achterkant van de voorstoel als je kind voldoende groot is om eraan te kunnen. Je kan er dan zijn of haar spulletjes in opbergen.
Doe je kind comfortabele kleren aan in natuurlijke materialen die geschikt zijn voor de temperatuur in de auto en in de buitenlucht.
Wat neem je mee om ze in de auto bezig te houden?
Neem enkele boekjes en speelgoed mee zodat ze zich kunnen amuseren.
Zorg voor schermen (draagbare gameconsole, smartphone van je tiener, tablet...), maar bedenk ook alternatieve activiteiten om de schermtijd te beperken.
Maak playlists met voor elk wat wils.
Speel samen kleine spelletjes: ik zie ik zie wat jij niet ziet, wie ben ik, woordenslang enz.
Leg hen vooraf uit dat jullie lang onderweg zullen zijnen vertel onderweg hoe jullie opschieten.
Laat je tieners een tussenstop kiezen (bv. bij een meer om te picknicken of bij een sportwinkel die niet ver van de snelweg ligt).
Denk aan de veiligheidsregels
Verlies de basisveiligheidsregels niet uit het oog. Los van hun leeftijd moeten kinderen altijd correct vastgeklikt zijn. Vergeet de autogordel of het autozitje niet als ze nog klein zijn. Check vooraf altijd of de autostoel aangepast is aan de leeftijd van je kind.
Je DVV-consulent is er altijd voor je
Je consulent kan je meer tips geven om je veiligheid te garanderen op autovakantie. Vind een DVV-consulent in je buurt, zij of hij beantwoordt graag je vragen.
Vertrek je op je eerste camperreis en wil je goed voorbereid zijn? Ontdek onze zes tips voor je route, belading, accessoires enz. en maak er een fijne reis van.
Wist je dat er elk jaar een pak meer ongevallen gebeuren tijdens een warme periode? Ontdek waarom en check onze tien tips voor veilig autorijden tijdens een hittegolf.