• MyDVV

Auto

Op reis in Europa? Vergeet de LEZ-zones niet

Wat is een LEZ-zone of lage-emissiezone?

In een lage-emissiezone of LEZ mogen de meest vervuilende auto’s niet binnen of is een vignet nodig. In België is dat al het geval in Antwerpen of Brussel. Ook in Europa hebben heel wat steden en regio’s al zo’n milieuzones. Denk maar aan Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje. De regels evolueren snel en verschillen van land tot land. Controleer dus voor u op reis vertrekt hoe het zit op uw vakantiebestemming.
 

Hoe herkent u een LEZ?

Als u een LEZ-zone binnenrijdt, dan wordt dat net als in België aangeduid door een verkeersbord. Bent u niet zeker of u binnen mag zonder vignet? Dan kan u uw auto ook buiten het stadscentrum parkeren.

Hoe bestelt u een vignet?

Jammer genoeg bestaat er vandaag (nog) geen officiële overkoepelende website waar u alle vignetten kan bestellen. Dit zijn alvast een paar mogelijkheden:

  • Voor Frankrijk kan u het vignet Crit’Air bestellen via de officiële website https://certificat-air.gouv.fr. U betaalt 4,21 euro om het vignet toegestuurd te krijgen.
  • Voor het Duits milieuvignet kan u terecht op de websites van de steden of https://plakette24.de.
  • In Spanje kan u het ecovignet voor bijvoorbeeld Barcelona onder meer kopen in de plaatselijke postkantoren.

Bij Touring of VAB kan u ook een aantal milieuvignetten bestellen.

Wat als u zonder vignet rijdt?

Als u geen vignet hebt en toch een LEZ-zone binnenrijdt, dan kan u een boete krijgen. Ook als u gewoon op doorreis of op vakantie bent, moet u zorgen dat u in orde bent met de regels die gelden voor de milieuzones. Weet dat de boete in Frankrijk bijvoorbeeld kan oplopen tot 375 euro.

DVV helpt u

Hebt u nog vragen over de LEZ-zones in Europa of wil u meer informatie over de vignetten die u nodig hebt? Ga langs bij uw  DVV-consulent.

Gepubliceerd op 29/05/2019

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent