• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Auto

Een refurbished tweedehandswagen kopen: alles wat je moet weten!

Nieuwe wagen of tweedehandswagen? Refurbished is het compromis!

Tweedehands wint aan populariteit en dus is refurbished de nieuwe trend! Wist je dat er nu ook refurbished auto’s bestaan? Wat dat juist betekent en wat de voor- en nadelen zijn van het kopen van zo’n gereconditioneerde tweedehandswagen, ontdek je in dit artikel.

Wat is een refurbished of gereconditioneerde wagen?

Een refurbished of gereconditioneerde wagen is een tweedehandsauto die door een garage of fabrikant opnieuw in topconditie is gebracht. Wat dat reconditioneren precies inhoudt, is niet bij elke verkoper hetzelfde.

Meestal gaat het over het professioneel reinigen van het interieur en het herstellen van schade aan de carrosserie (blutsen en krassen), zodat de wagen er zo goed als nieuw uitziet. Daarnaast worden de wagens grondig nagekeken en krijgen ze een onderhoud als dat nodig is.

Sommige fabrikanten gaan echter verder en vervangen ook mechanische en elektronische onderdelen die al wat versleten zijn. Zo is de wagen ook onderhuids zo goed als nieuw. Dat levert uiteraard heel wat voordelen op, zowel voor de koper als voor de verkoper!

Wat zijn de voordelen van een refurbished auto?

 • Goedkoper dan nieuw
  Je betaalt voor een refurbished auto beduidend minder dan voor een nieuwe wagen. 
 • Meer zekerheid
  Omdat alles grondig is nagekeken, heb je minder kans op onverwachte kosten. Bij sommige fabrikanten krijg je daardoor meer garantie dan de wettelijke verplichte termijn van 1 jaar.
 • Meteen beschikbaar
  Voor veel nieuwe wagens is er een lange wachttijd, soms zelfs langer dan een jaar. Een refurbished wagen heb je meteen! 
 • Ziet eruit als nieuw
  Doordat er veel werk wordt gestoken in het opfrissen van interieur en carrosserie ziet een refurbished auto eruit als nieuw. Als er al gebruikssporen zouden zijn, dan merk je daar op het eerste gezicht niks van.
 • Duurzamer
  Een nieuwe wagen maken, kost veel meer grondstoffen en veroorzaakt veel meer schadelijke uitstoot dan een tweedehandswagen opknappen. In die zin is een refurbished wagen kopen veel duurzamer dan een nieuwe kopen.  

Wat zijn de nadelen van een refurbished auto?

 • Minder garantie dan bij nieuwe wagen
  Ook al heb je bij een refurbished wagen minstens 1 jaar garantie, het is toch minder dan wanneer je een nieuwe wagen koopt.
 • Duurder dan ‘gewone’ tweedehandswagen
  De garage of fabrikant heeft tijd gestoken in het nakijken en eventueel opfrissen en herstellen van de wagen. Daarom betaal je in het algemeen meer voor een refurbished tweedehandswagen dan voor een gelijkaardige die deze controles niet heeft gehad.
 • Geen maatwerk mogelijk
  Als je een nieuwe wagen bestelt, bepaal je alles zelf: kleur, opties, materiaal van het interieur, … Bij een tweedehandswagen moet je nemen wat er voorradig is, al zal je ongetwijfeld wel je gading vinden in het zeer ruime aanbod. 

Waar kan je een refurbished auto kopen?

Veel automerken bieden refurbished tweedehandswagens aan. Die worden dan aangeduid met een label, zoals ‘Certified by’ of ‘Approved by’. Daarnaast zijn er ook een paar grotere garages of autoketens (Autohero, Cardoen, Soco, …) die zo goed als nieuwe wagens verkopen van verschillende merken, evenals leasemaatschappijen (bijvoorbeeld lizy.be), die ook toegankelijk zijn voor particulieren.

Als je toch bij een kleinere garage of particulier wil kopen, lees je best eerst deze tips: waarop letten als je een tweedehandsauto koopt.  

Hoe verzeker je een refurbished wagen best?

Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is verplicht. Omdat een refurbished tweedehandswagen recent is en dus nog een hoge inruilwaarde heeft, raden we zeker aan een Mini Omnium te nemen. Is je wagen nog geen twee jaar oud? Dan is een Full Omnium de beste keuze.

Op zoek naar een autoverzekering voor een refurbished tweedehandswagen?

Met onze autoverzekering Mobility voor tweedehandswagens krijg je bij een ongeval (eender waar in België) een vervangwagen en gratis bijstand 24/24!

Gepubliceerd op 30/01/2023

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent