• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Tweedehands camper kopen: waarop moet je letten?

6 tips om een tweedehands mobilhome te kopen

Van plan om een tweedehands camper te kopen? Dan controleer je het best net als bij een auto de basiselementen (motor, banden, onderhoudsboekje...). Maar voor je op zoek gaat, is het nog belangrijker dat je jezelf een aantal vragen stelt. Pas dan weet je wat je nodig hebt en ben je zeker dat je de juiste keuze maakt

1. Bepaal het type camper dat je nodig hebt

Je hebt de keuze uit verschillende types mobilhomes volgens je budget:

  • Een omgebouwde van met een dak dat soms verhoogd kan worden: compact en makkelijk te hanteren, perfect voor een koppel maar minder ideaal voor een lange vakantie.
  • Een alkoof camper met een bed boven de cabine: ideaal voor gezinnen van 4 tot 7 personen.
  • Een semi-integraal zonder bed boven de cabine: dit type camper verbruikt minder en is perfect voor een koppel met twee kinderen.
  • Een integraal met geïntegreerde cabine in het woongedeelte en aparte kamer achteraan: het meest luxueus en het ruimst.

2. Controleer de toegelaten maxima

Het inschrijvingsbewijs vermeldt het maximaal aantal inzittenden. Controleer ook hoeveel slaapplaatsen de camper heeft. Ander aandachtspunt: het maximaal toegelaten gewicht als de camper geladen is en iedereen aan boord is.

3. Check of de camper waterdicht is

Vocht is de vijand van de mobilhome. Controleer de carrosserie zorgvuldig op eventuele sporen van vocht die de houten structuur aangetast zou kunnen hebben. Check ook of er binnen geen verdachte geur hangt. 

4. Let op de inrichting

In een mobilhome zit je dag en nacht in een vrij krappe ruimte. Een inrichting die beantwoordt aan je noden en zorgt voor comfort is dan extra belangrijk. Aarzel niet om de kasten open te doen, op de bedden te gaan liggen of de banken of stoelen uit testen. Controleer ook of de berg- en bagageruimten groot genoeg zijn en of de indeling van de bedden bij je gezin past.

5. Controleer alle apparatuur

Probeer in de cabine de elektrische bediening van de ramen en de airco. Open in het woongedeelte de kranen, steek alle lichten aan en controleer of de koelkast, boiler enz. goed werken. Laat niets aan het toeval over.

6. Kies indien mogelijk een professionele verkoper

Een professionele verkoper van tweedehands campers kan je een garantie geven. In principe ben je dan zeker dat je een mobilhome koopt die in een goede staat is. De verkoper heeft ermee ingestemd om hem over te nemen en heeft hem nagekeken voor de verkoop. Kleine tip: het laagseizoen (november tot maart) is het goede moment om een camper te kopen.

Je DVV-consulent helpt je!

Voor je de baan op gaat met je nieuwe tweedehands auto check je best onze tips voor een eerste campervakantie. Download ook enkele handige apps om altijd een leuk overnachtingsplekje te vinden. En om goed verzekerd te zijn, moet je bij een DVV-consulent zijn, zij of hij helpt je graag.

Gepubliceerd op 05/06/2021

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent