• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Vermijd de files aan de péages

Ontdek de voordelen van een tolbadge!

Vertrek je met de wagen naar Frankrijk, Spanje, Italië of Portugal? Met een tolbadge vermijd je op de autosnelwegen de files aan de péages omdat je de rijstroken kan nemen die voorbehouden zijn voor betaling met de badge. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit slimme bakje. 

Wat is een tolbadge en hoe werkt ze?

Een tolbadge is een klein bakje dat gekoppeld is aan een abonnement. Je bevestigt het aan de voorruit van je wagen, bij de achteruitkijkspiegel. De péage registreert de golven die het bakje uitzendt en detecteert dat je voorbijrijdt. De slagboom opent om je te laten passeren en in principe hoef je niet te stoppen. De betaling gebeurt automatisch. Elke maand krijg je een factuur voor het gebruik van de tolwegen en je abonnement.

Bestaan er verschillende soorten tolbadges en hoeveel kosten ze?

Er bestaan verschillende merken van tolbadges. We geven je enkele voorbeelden die je een idee geven van de prijs voor sporadisch gebruik. Je betaalt enkel voor het abonnement op de dagen of maanden dat je de tolbadge gebruikt. Je kan de badge ook gebruiken om te betalen in sommige parkings. Bovendien kan je met een app je verbruik opvolgen. 

Is een tolbadge interessant als ik ze enkel gebruik op vakantie?

Een tolbadge is vooral heel praktisch. Nooit meer aanschuiven, je raam openen, een ticket nemen en betalen aan de péages! Het is interessant als je de badge minstens een keer per jaar gebruikt. Voor een klein bedrag win je tijd en vermijd je stress in de files aan de péages. Bovendien vervuil je minder omdat je motor minder lang moet draaien aan de péages. 

Waar koop je een tolbadge?

  • In de tankstations aan de tolwegen
  • Online (websites van de leveranciers van de badges, snelwegmaatschappijen zoals SANEF en APRR, Amazon ...)
  • Bij Auto5

Is mijn tolbadge gelinkt aan mijn wagen?

In Frankrijk is je tolbadge niet gelinkt aan je nummerplaat. Je kan ze dus gebruiken voor verschillende wagens (of uitlenen aan vrienden) als de andere wagen tenminste beschikt over het juiste bevestigingssysteem om de badge correct aan de voorruit te hangen. In de andere landen is je tolbadge wel gelinkt aan je nummerplaat. Daar is het dus lastiger om je badge uit te lenen of te gebruiken voor verschillende wagens, tenzij je telkens de nummerplaat wijzigt op de site van de leverancier. 

Opgelet voor de LEZ-zones als je op vakantie vertrekt!

Tolbadges zijn niet verplicht, maar de vignetten om in de lage-emissiezones te mogen rijden van bepaalde landen zijn dat wel! Dat vignet heb je namelijk nodig om te mogen rijden in Parijs, Marseille, Lyon, Nice, Toulouse en Montpellier. Niet vergeten!

Meer weten over de LEZ-zones

Gepubliceerd op 27/04/2023

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent