• MyDVV

Auto

Zijn elektrische auto’s ecologisch?

U bent milieubewust en overweegt om een elektrische auto te kopen? Maar is dat alternatief wel echt zo ecologisch? Als we kijken naar de fabricage van de wagen en de elektriciteitsproductie blijkt de ‘zero emission’ wagen niet zo groen als we zouden denken.

De batterij: het hart van een elektrische auto

De ecologische voetafdruk van de productie van een elektrische wagen zou 2 keer groter zijn dan van een diesel- of benzinewagen. Hoe komt dat? De winning van de zeldzame materialen waaruit de batterijen bestaan, vergt veel energie. Daarbovenop komt de grote hoeveelheid water die nodig is bij het proces. Vermengd met chemische producten komt dat water vervolgens vaak terug in het milieu terecht.

Elektriciteit: van productie tot gebruik

In sommige landen wordt steenkool of gas verbrand om elektriciteit te produceren. Dat zorgt voor een grote CO2-uitstoot. In andere landen gebeurt de elektriciteitsproductie op basis van kernenergie. CO2-uitstoot wordt dan vermeden, maar we krijgen wel te maken met gevaarlijk afval. Voor koolstofdioxide hangt alles dus af van de manier waarop de elektriciteit wordt geproduceerd. Als we rekening houden met de productie van elektriciteit en het gebruik ervan door een elektrische auto, dan is die laatste globaal minder vervuilend dan een gewone verbrandingsmotor. Een benzine- of dieselwagen stoot inderdaad zijn hele levensduur CO2 uit. 

Vanaf wanneer wordt een elektrische auto ecologisch?

Een nieuwe elektrische auto die in gebruik genomen wordt, is dus vervuilender dan een klassieke wagen. Pas na enkele jaren gebruik wordt zo’n wagen op ecologisch vlak interessanter. Weet ook dat de energietransitie die aan de gang is vandaag niet helpt om een elektrische wagen echt ecologisch te maken. Vandaag wordt 2/3 van de energie wereldwijd nog opgewekt met fossiele brandstoffen.

Ander probleem: de batterijen van elektrische auto’s hebben een levensduur van 8 à 10 jaar, en hun recyclage is duur. Net zoals bij plastic is het goedkoper om nieuwe batterijen te produceren dan om ze te recycleren.

Uw DVV-consulent helpt u graag

Een impact op het ecologische aspect van elektrische wagens hebben de 
 DVV-consulent natuurlijk niet, maar met uw autoverzekering kunnen ze wel helpen. Ze kunnen u ook meer vertellen over de Europese emissienormen.


Gepubliceerd op 30/01/2019

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent