• Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Auto

Euro 6-norm: de emissiestandaard voor minder vervuilende auto’s

Of hij nu elektrisch, hybride of op benzine of diesel is, een auto is vaak een noodzaak. Voor anderen is de aankoop ervan puur genot. Hou als u een auto koopt, wel altijd rekening met de Europese emissienorm of Euro-norm

Europese norm

Europa heeft een antivervuilingsnorm ingevoerd die emissiegrenswaarden oplegt aan auto’s voor vervuilende gassen. Het doel? Schonere auto’s produceren en de vervuiling verminderen die veroorzaakt wordt door auto’s die op de openbare weg rijden. Auto’s krijgen een klasse Euro 1 tot Euro 6. Hoe hoger het cijfer, hoe minder vervuilend. Alle nieuwe auto’s die in België verkocht worden, beantwoorden vandaag aan de norm Euro 6. Als u daarentegen een tweedehandsauto koopt, kijkt u dat het best even na.

Welke emissies?

De Euro-norm van een auto houdt rekening met de volgende vervuilende emissies:

 • stikstofoxide (NOx)
 • koolstofmonoxide (CO)
 • fijnstof (PM)
 • koolwaterstoffen (HC)

En hoe zit het met de CO2? Daarover spreekt de Euro-norm niet. Hou er wel rekening mee als wil kiezen voor een auto die weinig vervuilt.

Waar vindt u de Euro-norm van uw auto?

U vindt die op uw inschrijvingsbewijs, in de rubriek Milieuklasse. Als er niets is ingevuld, moet u rekening houden met de datum van eerste inschrijving. 

Vraag een gratis check-up

Oververzekerd, dan betaal je meer dan je zou moeten. Onderverzekerd, dan krijgt u geen volledige vergoeding bij een schadegeval. 

LEZ of lage-emissiezone in België

 • LEZ Antwerpen  
  Sinds 2017 is Antwerpen een lage-emissiezone (LEZ). Dat betekent dat de meest vervuilende auto’s de stad niet meer in mogen. Het is de Euro-norm van uw wagen die zal bepalen of u (gratis) toegang hebt of niet. Belgische en Nederlandse nummerplaten worden automatisch gelezen door de bewakingscamera’s. Alle andere voertuigen met een buitenlandse nummerplaat moeten vooraf door de bestuurder hier worden geregistreerd. 
 • LEZ Gent
  Sinds 2020 is bijna het hele gebied binnen de R40-ring lage emissie zone geworden. De volgende beperkingsfase is gepland voor 2025. Meer weten.

 • LEZ Brussels
  Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er sinds 2018 een LEZ. Belgische nummerplaten worden automatisch herkend door camera’s. Buitenlandse voertuigen moeten zich verplicht (en gratis) registreren voor ze naar Brussel rijden.

  Zowel in Antwerpen als in Brussel zullen de toelatingsvoorwaarden de komende jaren steeds strenger worden

LEZ in het buitenland en ecovignet Crit’Air in Frankrijk

Gaat u binnenkort naar Frankrijk? Weet dat steden als Parijs, Rijsel, Lyon, Grenoble en Straatsburg ook lage-emissiezones zijn. In die zones mag u alleen rijden met het ecovignet Crit’Air op uw voorruit. U kan het online bestellen voor 4,51 euro. Ook in Duitsland hebt u voor heel wat steden een milieusticker nodig. Denk maar aan Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt, Keulen. 

Meer info op de andere LEZ in Europa.

Uw DVV-consulent helpt u graag

Wat ook de Euro-norm is van uw nieuwe of tweedehandswagen, u hebt altijd een goede autoverzekering  nodig om op de openbare weg te rijden. Vraag advies aan een DVV-consulent natuurlijk niet, maar met uw autoverzekering kunnen ze wel helpen. Ze kunnen u ook meer vertellen over de Europese emissienormen.

Gepubliceerd op 06/05/2022

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent