• MyDVV

Auto

Euro 6-norm: de emissiestandaard voor minder vervuilende auto’s

Of hij nu elektrisch, hybride of op benzine of diesel is, een auto is vaak een noodzaak. Voor anderen is de aankoop ervan puur genot. Hou als u een auto koopt, wel altijd rekening met de Europese emissienorm of Euro-norm

Europese norm

Europa heeft een antivervuilingsnorm ingevoerd die emissiegrenswaarden oplegt aan auto’s voor vervuilende gassen. Het doel? Schonere auto’s produceren en de vervuiling verminderen die veroorzaakt wordt door auto’s die op de openbare weg rijden. Auto’s krijgen een klasse Euro 1 tot Euro 6. Hoe hoger het cijfer, hoe minder vervuilend. Alle nieuwe auto’s die in België verkocht worden, beantwoorden vandaag aan de norm Euro 6. Als u daarentegen een tweedehandsauto koopt, kijkt u dat het best even na.

Welke emissies?

De Euro-norm van een auto houdt rekening met de volgende vervuilende emissies:

  • stikstofoxide (NOx)
  • koolstofmonoxide (CO)
  • fijnstof (PM)
  • koolwaterstoffen (HC)

En hoe zit het met de CO2? Daarover spreekt de Euro-norm niet. Hou er wel rekening mee als wil kiezen voor een auto die weinig vervuilt.

Waar vindt u de Euro-norm van uw auto?

U vindt die op uw inschrijvingsbewijs, in de rubriek Milieuklasse. Als er niets is ingevuld, moet u rekening houden met de datum van eerste inschrijving. 

LEZ in België

Sinds 2017 is Antwerpen een lage-emissiezone (LEZ). Dat betekent dat de meest vervuilende auto’s de stad niet meer in mogen. Het is de Euro-norm van uw wagen die zal bepalen of u (gratis) toegang hebt of niet. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er sinds vorig jaar een LEZ. Zowel in Antwerpen als in Brussel zullen de toelatingsvoorwaarden de komende jaren steeds strenger worden. Vanaf 2020 wordt ook het stadscentrum van Gent een lage-emissiezone. Mechelen en Willebroek zouden later aansluiten.

LEZ in het buitenland

Gaat u binnenkort naar Frankrijk? Weet dat steden als Parijs, Rijsel, Lyon, Grenoble en Straatsburg ook lage-emissiezones zijn. In die zones mag u alleen rijden met het ecovignet Crit’Air op uw voorruit. U kan het online bestellen  voor 3,62 euro. Ook in Duitsland hebt u voor heel wat steden een milieusticker nodig. Denk maar aan Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt, Keulen. 

Uw DVV-consulent helpt u graag

Wat ook de Euro-norm is van uw nieuwe of tweedehandswagen, u hebt altijd een goede autoverzekering  nodig om op de openbare weg te rijden. Vraag advies aan een DVV-consulent natuurlijk niet, maar met uw autoverzekering kunnen ze wel helpen. Ze kunnen u ook meer vertellen over de Europese emissienormen.

Gepubliceerd op 30/01/2019

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent