• MyDVV

Fiets en motor

Leren fietsen, dat kan op eender welke leeftijd!

Praktische tips voor volwassenen en kinderen

Hebt u nooit leren fietsen, maar doet u in uw dromen wel heerlijke fietstochten? Of wil u uw kleuter leren fietsen? We geven praktische tips voor zowel volwassenen als kinderen.

5 tips om als volwassene te leren fietsen

Fietsen is gezond, goedkoop en gewoon leuk. En gelukkig is het nooit te laat om het te leren! In heel wat steden en gemeenten worden er fietslessen georganiseerd voor volwassenen. Doe navraag bij u in de buurt of zoek naar fietsscholen op internet. Wil u toch liever in alle rust leren fietsen met uw partner of een vriend(in)? Dit zijn onze 5 tips:

 1. Loop eerst met de fiets aan de hand en oefen het op- en afstappen. Zo krijgt u een beetje vertrouwen.
 2. Neem plaats op het zadel en hou de voeten op de grond. Zorg dat het zadel voldoende laag staat zodat u zich veilig voelt. Zet met beide voeten af en laat u even uitbollen.
 3. Zet één trapper laag en de andere hoog. Plaats een voet op de lage trapper (kijk bij welke voet u zich daarbij het meest comfortabel voelt), duw af en laat u uitbollen zonder dat uw voeten echt van de grond zijn.
 4. Zet uw tweede voet op de hoge trapper en doe dezelfde oefening.
 5. Kijk voor u en probeer rond te trappen. Let erop dat u niet te veel gaat slingeren.

Lukt dat min of meer? Dan zit het lastigste werk erop! Nu is het een kwestie van leren starten en stoppen, leren bochten nemen en vertrouwen tanken. Doe zeker eerst op een veilige plek ervaring op voor u echt het verkeer ingaat. Lees onze tips om veilig te fietsen.

5 tips om uw kinderen te leren fietsen

Kinderen leren fietsen kan heel snel al spelenderwijs:

 • Vanaf 2 à 3 jaar kan uw kindje al op een loopfietsje. Zo leren ze al voortbewegen en evenwicht houden. Is zoon of dochter geen fan van een loopfietsje? Dan kan u een driewieler proberen. Zo’n fietsje biedt het voordeel dat de beentjes al goed geoefend worden.
 • Vanaf 4 à 5 jaar is een gewone fiets het proberen waard. Het ene kind zal er al snel met een rotvaart vandoor gaan. Het andere kind is eerder voorzichtig en zal pas op zijn 7e kunnen fietsen na maanden oefenen.

Met deze 5 tips zetten we u op weg:

 1. Leer uw kind fietsen als het er echt klaar voor is en met de juiste fiets. Koop dus zeker geen fiets op de groei, want anders zal het zich niet veilig voelen. Laat uw kind ook van jongs af een helm aan doen.
 2. Laat het wennen aan zijn of haar fiets en zorg dat het voldoende vertrouwen heeft. Als het kind schrik heeft, kan u een sjaal rond zijn of haar middel knopen of een borstelstok bevestigen aan het zadel.
 3. Zet een trapper omhoog en vraag uw kind om zijn of haar voetje op de trapper te zetten en af te duwen. Na een tijdje kan u de sjaal of de stok heel even los loslaten. En daarna is het oefenen, oefenen, oefenen.
 4. Leer het vlot op- en afstappen en remmen. U kan uw kind ook voorbereiden op het verkeer door een parcours op de grond te tekenen zodat het leert bochten maken.
 5. Kies voor uw eerste tochtje rustige fietspaden, zonder veel ander verkeer of voetgangers. 

We helpen u

Is het gelukt om te leren fietsen? Dan kan het echte genieten beginnen! Om met een gerust gevoel de baan op te gaan, zorgt u best ook voor een goede fietsverzekering. Vraag meer info aan uw DVV-consulent.

Gepubliceerd op 23/06/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent