Wonen

Wat is een schadeattest?

Alles wat je moet weten over het schadeattest

Heb je in het verleden een of meerdere ongevallen gehad? Dan beïnvloedt dit de premie die je vandaag voor je autoverzekering betaalt. Wanneer je naar een nieuwe verzekeraar overstapt, zal die altijd naar een schadeattest vragen voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit. Maar wat houdt dit document precies in en hoe krijg je het? We leggen het voor je uit in dit artikel. 

Wat is een schadeattest?

Een schadeattest geeft een overzicht van de ongevallen waarbij je de laatste vijf jaar met je voertuig betrokken bent geweest. 

Waarvoor dient een schadeattest?

Om je auto bij een nieuwe maatschappij te kunnen verzekeren, moet je een schadeattest voorleggen. Aan de hand hiervan beoordeelt de verzekeraar het risico en bepaalt je premie. Als je bijvoorbeeld eerder in fout gesteld bent bij een ongeval, zal dat invloed hebben op je bonus-malus en dus op je premie.

Welke informatie bevat dit document?

  • Naam van je verzekeringsmaatschappij.
  • Jouw naam als verzekeringnemer.
  • Het polisnummer van het contract, de jaarlijkse vervaldatum, start- en einddatum.
  • Per schadegeval wordt vermeld:
    • De datum van het ongeval.
    • De naam en geboortedatum van de bestuurder.
    • Het bedrag dat de verzekeraar vergoed heeft.
    • Of de zaak al dan niet is afgesloten.
    • De mate van aansprakelijkheid: volledig, gedeeld, geen of nog onbepaald.
    • Of er een vergoeding is betaald voor lichamelijke schade.

Hoe verkrijg je een schadeattest?

Er zijn drie manieren om een schadeattest te ontvangen:

  • Je krijgt het automatisch van je verzekeraar wanneer je je verzekering opzegt.
  • Je vraagt het aan bij je verzekeringsmaatschappij, die het dan naar jou opstuurt.
  • Je downloadt het van www.carattest.be

Wat als je de laatste vijf jaar van verzekeraar bent veranderd?

Als je in de afgelopen vijf jaar van verzekeraar bent veranderd, heb je van elke maatschappij waarbij je voertuig in die periode verzekerd was een schadeattest nodig. De schadeverklaringen moeten samen betrekking hebben op de volledige periode van vijf jaar.

Wat als je met een bedrijfswagen reed?

Aangezien de verzekering niet op jouw naam stond, vraag je je werkgever of de leasingmaatschappij om je het schadeattest te bezorgen. Daarin bevestigt de verzekeringsmaatschappij dat jij de hoofdbestuurder van de bedrijfswagen was. 

Is je auto goed verzekerd?

DVV raadt de autoverzekering Mobility aan: een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid waaraan je opties kunt toevoegen: een volledige of gedeeltelijke omnium, pechbijstand, waarborg bestuurder of rechtsbijstand.

De BA-verzekering Mobility dekt geen schade aan je eigen voertuig. Hiervoor moet je een Full Omnium afsluiten.

Gepubliceerd op 26/08/2024

Goed om te weten

Heb je een klacht? Je DVV-consulent, de Klachtendienst van DVV en de Ombudsman van de Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien ik een klacht in?

 

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De autoverzekering Mobility is een verzekeringsproduct van DVV, een merknaam en een handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11 in 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - verzekeringsonderneming erkend onder het nummer 0037.

Dit wil je ook weten