• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Europees gelijkvormigheidsattest in een notendop

Het gelijkvormigheidsattest van A tot Z

Het Europees gelijkvormigheidsattest vervangt sinds 1999 het Belgisch gelijkvormigheidsattest. Dit attest is één van de boorddocumenten van je auto. Bij de autokeuring moet je het kunnen voorleggen. Maar wat is het precies en wat als je het niet meer hebt?

Wat is het Europees gelijkvormigheidsattest?

Het Europees gelijkvormigheidsattest is een document dat gekoppeld is aan je auto en dat door de autoconstructeur of zijn agent wordt afgeleverd. Je krijgt het als je een auto koopt. Als je je auto verkoopt, moet je het ook aan de koper geven. Het attest verklaart dat je auto voldoet aan de Europese wetgeving en kan worden ingeschreven. Het is een soort identiteitskaart van je auto. De technische kenmerken en de CO2-uitstoot worden erop gedetailleerd.

Is het gelijkvormigheidsattest verplicht?

Hoewel het gelijkvormigheidsattest in België niet langer wettelijk verplicht is, wordt het ten zeerste aanbevolen. Het zal je op verschillende momenten gevraagd worden (zoals bij de verkoop van je auto) en maakt alles een pak makkelijker. Als je een ingevoerd voertuig wil laten inschrijven, dan is het gelijkvormigheidsattest daarentegen wettelijk verplicht. Het document vermeldt ook de CO2-uitstoot die gebruikt wordt om je verzekeringspremie te berekenen.

Hoe kan je een duplicaat van een gelijkvormigheidsattest krijgen?

Bij diefstal, verlies of beschadiging van het gelijkvormigheidsattest van je auto, kan je een duplicaat aanvragen bij de autofabrikant of zijn agent. Bij sommige constructeurs kan je online een aanvraag indienen.

Wat als je constructeur of agent niet langer bestaat? Neem contact op met één van de overheidsinstanties. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden voor een nieuw document zorgen:

Hoeveel kost een gelijkvormigheidsattest?

De constructeurs bepalen zelf de prijs van een gelijkvormigheidsattest. De gemiddelde prijs is 250 euro, maar het bedrag kan variëren tussen 100 en 700 euro. Als je een beroep doet op een overheidsinstantie (enkel als de constructeur niet meer actief is), betaal je ongeveer 80 euro.

Heb je al een goede verzekering voor je auto?

DVV raadt je de autoverzekering Mobility aan: verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, met of zonder gedeeltelijke of volledige omnium.

Gepubliceerd op 06/01/2023

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent