Als je erft, dan moet je successierechten betalen. Zeker als er geen verwantschap is tussen de overledene en de erfgenaam lopen die hoog op. Gelukkig bestaan er manieren om dat op te vangen.
In Vlaanderen wordt er in eerste instantie een onderscheid gemaakt tussen roerende en onroerende vermogens. Omdat die twee vermogens apart belast worden, kom je daardoor minder snel terecht in de hoogste schijf. De uiteindelijke erfbelasting hangt af van het bedrag van de erfenis en de verwantschap:
- Voor partners, ouders en (plus)kinderen gelden de laagste tarieven. Je betaalt dan tussen de 3 en de 27% successierechten al naargelang de schijf.
- Voor broers en zussen varieert dat percentage van 25 tot 55%.
- Voor anderen geldt er ook een tarief van 25 tot 55%.
Woont de overledene niet in Vlaanderen? Ontdek meer info over de tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de tarieven in het Waals Gewest.
Om te vermijden dat je nabestaanden hoge belastingen zullen moeten betalen, is het verstandig om aan successieplanning te doen. Daarvoor kan je gebruik maken van verschillende instrumenten:
- Schenken: door verschillende schenkingen te doen verspreid in de tijd zijn er minder belastingen verschuldigd. Houd er wel rekening mee dat je op tijd begint.
- Levensverzekering: je kan bijvoorbeeld via een levensverzekering een deel van je vermogen aan je kleinkinderen laten. Bij een levensverzekering beslis je zelf vrij wie de begunstigde is.
- Testament: grootouders kunnen een ‘verdeel-en-heers’-testament opstellen zodat hun nalatenschap verdeeld is over verschillende kleinkinderen die elk een lager tarief aan successierechten zullen betalen.
- Verwerping: ouders kunnen beslissen om hun erfenis te verwerpen zodat hun kinderen rechtstreeks erven van de grootouder. Door zo’n ‘erfenissprong’ moeten er maar één keer successierechten betaald worden in plaats van twee keer.
Het erfrecht is zeer complexe materie en heel erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Daarom vraag je beter advies aan een notaris.
Nog vragen over een levensverzekering? Ga langs bij een DVV-consulent in je buurt. Zij of hij is er voor je!
Gepubliceerd op 31/05/2022