• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Overlijden

Wanneer is een overlijdensverzekering interessant?

Overlijdensverzekering: bescherm je naasten

Het overlijden van de belangrijkste kostwinner kan grote gevolgen hebben voor het financieel evenwicht van een gezin. Gelukkig kan je dankzij een overlijdensverzekering je naasten beschermen en hen een duwtje in de rug geven bij een overlijden

Waarvoor dient een overlijdensverzekering?

Het is bedoeld om een kapitaal uit te keren bij overlijden van de verzekerde. De begunstigden van het contract ontvangen dan een kapitaal dat ze kunnen gebruiken voor de successierechten, de dagelijkse rekeningen, de huur of de studies van de kinderen. Ontdek in enkele voorbeelden het nut van deze verzekering: 

Voorbeeld 1: gezin van Thomas, 30 jaar

Thomas heeft een inkomen van 2.500 euro netto per maand. Zijn vrouw Sara werkt sinds de geboorte van hun tweede kindje halftijds. Ze verdient 1.200 euro netto per maand. Als Thomas onverwacht zou overlijden bij een auto-ongeval, zouden de financiële gevolgen zeer zwaar zijn. De lening voor hun huis zou (gedeeltelijk) afbetaald worden via de schuldsaldoverzekering, maar met de 1.200 euro van Sara, zou de levensstandaard van het gezin moeten worden aangepast.

  • Oplossing: Thomas kan een overlijdensverzekering nemen tot de kinderen afgestudeerd zijn. Met het kapitaal dat Sara zou ontvangen, zou ze hun levensstandaard kunnen aanhouden en haar kinderen een stabiele en serene toekomst kunnen bieden.

Voorbeeld 2: gezin van Tine, 45 jaar

Tine en haar man Jef hebben bijgebouwd om hun tienerkinderen meer plaats te geven. Daarvoor kon Tine rekenen op een handgift van haar vader Chris. Addertje onder het gras: als haar vader binnen de drie jaar na schenking zou overlijden (of vijf jaar als de woning in Wallonië ligt), zou Tine successierechten moeten betalen op deze schenking. 

  • Oplossing: Chris kan intekenen op een overlijdensverzekering voor een periode van drie jaar (vijf jaar in Wallonië). Als hem iets zou overkomen, zou Tine met het gestorte kapitaal de successierechten kunnen betalen. In die moeilijke periode zouden haar dan alvast die financiële zorgen bespaard blijven.

Voorbeeld 3: Christophe en Nathalie, 50 jaar

Christophe en Nathalie zijn bezige bijen. Naast hun werk en hobby’s zijn ze allebei zeer actief in een vereniging die zich inzet voor mensen met een beperking. Christophe zou graag halftijds werken om een opleiding te kunnen volgen en meer tijd te besteden aan deze vereniging. Gedurende deze periode zou Nathalie dus de belangrijkste kostwinner zijn. Als er haar iets zou overkomen, zou Christophe het moeilijk krijgen om de eindjes aan elkaar te knopen.

  • Oplossing: Nathalie kan intekenen op een overlijdensverzekering tot de opleiding van Christophe beëindigd is en hij voltijds kan werken voor de vereniging.

Wil je ook je naasten beschermen?

De DVV Overlijdensverzekering is een overlijdensverzekering van tak 21 met een vast kapitaal, afgesloten voor een beperkte periode.

Gepubliceerd op 28/10/2022

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent