• MyDVV

Wonen

Dakisolatie in 2020: wat moet u weten?

Wat is nieuw rond dakisolatie in 2020?

Sinds begin 2020 moet elke woning in Vlaanderen een geïsoleerd dak hebben. De overheid wil huizen en appartementen op die manier milieuvriendelijker maken. Verhuurt u een huis of appartement? Dan kunnen de gevolgen groot zijn als de dakisolatie niet in orde is. Goed om te weten: in Wallonië en Brussel zijn de regels vandaag nog minder streng.

Wat is de minimumnorm voor dakisolatie?

De minimumnorm voor dakisolatie in Vlaanderen is 0,75 m²K/W (m² kelvin per watt). Hoe hoger die R-waarde, hoe beter de isolatie. Afhankelijk van het gebruikte materiaal zal u daarvoor een isolerende laag nodig hebben van 3 à 4 cm. 

Hoe bewijst u dat uw dak de isolatienorm haalt?

De R-waarde toont of u al dan niet voldoet aan de norm. Sinds 1 januari 2020 kan u ook aan de dakisolatienorm voldoen via uw energieprestatiecertificaat (EPC). De EPC-waarde moet dan lager zijn dan een grenswaarde:

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  •  500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement

Een postinterventiedossier, bouwplan, lastenboek of factuur kunnen ook bewijzen dat u in orde bent

Wat als uw dak de minimale isolatienorm niet haalt?

Sinds 1 januari 2020 krijgt u meer strafpunten als bij een woningonderzoek blijkt dat uw woning niet voldoet aan de dakisolatienorm. Zo’n controle gebeurt in de praktijk meestal op vraag van een huurder. Als uw huurwoning niet in orde is, kan ze onbewoonbaar verklaard worden door de burgemeester. Woont u zelf in uw huis of appartement? Dan zijn er geen gevolgen.

Wat als uw dak de minimale isolatienorm niet haalt?

Hebt u nog vragen over de normen rond dakisolatie in 2020? Of bent u op zoek naar een goede woningverzekering? Ga langs bij uw DVV-consulent. Zij of hij helpt u graag.

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent