Waterschade, brand, een gebarsten ruit … Bij schade aan je woning heb je meestal twee opties: een financiële vergoeding krijgen of kiezen voor een herstelling in natura. Maar wat betekent dat precies?
Bij een herstelling in natura laat je de schade rechtstreeks herstellen door een erkende DVV-hersteller, in plaats van een geldsom te ontvangen.
Kies je bij DVV voor een herstelling in natura? Dan betaal je geen franchise!
Kies je voor een financiële vergoeding? Dan wordt het bedrag van de franchise wel afgetrokken van je schadevergoeding (tenzij je gekozen hebt voor de optie Engelse franchise in je woonverzekering Cocoon Flex/Start). Nog een goede reden dus om te gaan voor een herstelling in natura!
Even ter herinnering: de woningverzekering Cocoon Flex/Start komt niet tussen als het schadebedrag lager ligt dan het bedrag van de franchise.
Meer weten over de franchise van je verzekering Cocoon Flex/Start.
Dit zijn de opeenvolgende stappen:
Twee voorbeelden:
Twijfel je tussen een herstelling in natura of een financiële vergoeding? Bespreek het gerust met je DVV-consulent. Die helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.
Gepubliceerd op 30/04/2025
De woonverzekering Cocoon Flex en Cocoon Start (formule van Cocoon Flex) van DVV wordt afgesloten voor één jaar en wordt stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Neem voor een gepersonaliseerde offerte en een premieberekening contact op met een DVV-consulent. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of raadpleeg:
Gelieve kennis te nemen van deze documenten voor je het contract afsluit.
Heb je een klacht? Je DVV-consulent, de dienst Klachtenbeheer en de Ombudsman Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien ik een klacht in?
Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!
Heb je schade aan je huis of appartement door een brand, storm, overstroming enz.? Lees wat je moet doen voor de aangifte van het schadegeval.
Na een schadegeval past een verzekeraar soms de evenredigheidsregel toe voor de schadevergoeding. Maar wat is het precies? Hoe vermijd ik het? En bij DVV?
Een waterlek kan heel veel oorzaken hebben: een gesprongen leiding, een kapotte kraan, een versleten afdichting, enz. Maar wat moet je doen bij een lek of vocht?