• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Pensioensparen

Fiscaal voordelig pensioensparen met tak 23

DVV Life Pension Dynamic (Tak 23)

Pensioen- of langetermijnsparen met DVV Life Pension Dynamic

Wil je fiscaal voordelig sparen voor je pensioen? Ga met Life Pension Dynamic voor een potentieel hoger rendement dan een levensverzekering met vaste rente. Je opbrengst is gekoppeld aan het rendement van beleggingsfondsen.

2 mogelijkheden

Met deze tak 23-levensverzekering heb je twee mogelijkheden:

 • pensioensparen: je kan of sparen voor max 1.020 euro/jaar (standaard formule) (voor 2024) of voor 1.310 euro/jaar (alternatieve formule) (voor 2024).
 • langetermijnsparen: je spaart max. 2.450 euro/jaar (afhankelijk van je netto belastbaar inkomen) (voor 2024). Je verdeelt je geld over 11 beleggingsfondsen die we geselecteerd hebben op basis van ESG-criteria (Environment, Social, Governance). De verdeelsleutel bepaal je samen met je DVV-consulent op basis van je beleggersprofiel.

Je kan de twee combineren en zo je aanvullend pensioen en fiscale voordelen potentieel verhogen.

Voordelen en kenmerken

 • Fiscaal voordeel: tot 30% van wat je stort, krijg je terug als belastingvermindering. Houd wel rekening met taksen op de uitkering als je voor een premie een belastingvoordeel gekregen hebt.
 • Potentieel hoger rendement: de opbrengst is afhankelijk van de evolutie van de beleggingsfondsen die je gekozen hebt. Het rendement is dus niet gegarandeerd.
 • Duur: als je belegt via Life Pension Dynamic doe je dat voor minstens tien jaar. 

Risico’s en nadelen

 • Je betaalt maximaal 6% instapkosten, beheerskosten (0,55% bij pensioensparen, afhankelijk per intern beleggingsfonds bij langetermijnsparen) en 5% uitstapkosten.
 • De waarde van de fondsen kan schommelen omdat het aandelen of obligaties zijn. Het rendement is niet gegarandeerd (in tegenstelling tot tak 21). Het financiële risico wordt volledig door jou gedragen.

Gratis uitstapmogelijkheden

Je betaalt geen uitstapkosten in de volgende gevallen:

 • bij een afkoop tijdens de laatste vijf jaar
 • bij een afkoop na inhouding van de taks op het langetermijnsparen
 • bij het overlijden van de verzekerde
 • bij annulatie binnen de 30 dagen

Uitbreiding voor DVV Life Pension Dynamic

Je kan een extra bescherming tegen overlijden voorzien met DVV Life Pension Dynamic. Standaard wordt het contract aan je begunstigden betaald bij overlijden. Als je je gezin nog meer wilt beschermen, kies je voor de aanvullende waarborg overlijden. Dan heb je twee keuzemogelijkheden:

 • De begunstigde ontvangt een extra kapitaal bij overlijden, bovenop de waarde van de polis.
 • De begunstigde krijgt het grootste bedrag: ofwel de poliswaarde ofwel een ander bedrag dat beschreven is in de Bijzondere voorwaarden.

Om te genieten van de belastingvermindering, moet je tussen 18 en 64 jaar oud zijn als je intekent op DVV Life Pension Dynamic.

Welke mogelijkheden zijn er om mijn gezin financieel te beschermen als ik er niet meer ben?

Normaal ontvangt de begunstigde die je bij aanvang hebt aangeduid de waarde van het contract. Als je je gezin nog meer wilt beschermen, kies je voor de aanvullende waarborg overlijden. Dan heb je twee keuzemogelijkheden:

 • De begunstigde ontvangt een extra kapitaal bij overlijden, bovenop de waarde van de polis.
 • De begunstigde krijgt het grootste bedrag: ofwel de poliswaarde ofwel een ander bedrag dat beschreven is in de Bijzondere voorwaarden.
Wat is het verschil tussen pensioensparen en langetermijnsparen?

Pensioensparen is wettelijk beperkt tot 1.310 euro/jaar (bedrag 2024). Als je geen woonkrediet (meer) hebt of de woonbonus nog niet volledig benut, kan je pensioensparen combineren met langetermijnsparen. Je spaart dan tot 2.450 euro (bedrag 2024) en recupereert tot 30% als belastingvermindering. Je bouwt dan een extra pensioenkapitaal op voor later en krijgt nu al een mooi fiscaal voordeel.

Tot wanneer kan ik genieten van het fiscaal voordeel?

Voor pensioensparen recupereer je tot 30% van de premies als belastingvermindering tot en met het jaar van je 64e verjaardag. Voor langetermijnsparen is dat het geval als je voor je 65e verjaardag start en voor de hele duur van het contract (min. 10 jaar). Dus ook na je 65ste blijf je genieten van een fiscaal voordeel. Houd er wel rekening mee dat de fiscale behandeling afhangt van je individuele omstandigheden en dat die in de toekomst kan veranderen. 

Ik ben 64 jaar en kan binnenkort van mijn pensioen profiteren. Hoeveel geld zal ik krijgen uit mijn levensverzekering DVV Life Pension Dynamic?

Afhankelijk van de datum waarop je gestart bent (mits voldaan aan wettelijke voorwaarden), kan je genieten van de reserve van je contract ofwel op je 65ste ofwel na een looptijd van 10 jaar. De reserve bestaat uit de waarde van de fondsen op dat moment.

Oef, een mens!

Bij DVV gaat het in de eerste plaats om mensen! Dat betekent dat als je wilt beleggen of sparen, je DVV-consulent je zal adviseren over de juiste verzekering voor jou en je dossier persoonlijk zal opvolgen van A tot Z. Op belangrijke momenten kan je dus rekenen op de hulp van een echte mens. Een hele geruststelling!

DVV Life Pension Dynamic is een verzekeringsproduct van DVV, een merk en handelsnaam van Belins NV, Charles Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPM Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - verzekeringsmaatschappij geregistreerd onder nummer 0037.

Starten met pensioensparen

Lees eerst aandachtig deze pagina voordat je kan Starten met pensioensparen

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent