• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Wonen

Eigenaar of huurder: welke waarborgen heb je nodig in je woningverzekering?

Waarvoor dient een woningverzekering?

Een woningverzekering beschermt je woning (gebouw en/of inboedel) tegen schade. Denk bijvoorbeeld aan waterschade, overstroming, brand, elektrische oververhitting, natuurramp enz. Maar het belang van een woningverzekering verschilt al naargelang je huurder, eigenaar-bewoner of eigenaar niet-bewoner bent (je verhuurt aan een derde partij). DVV verzekeringen zet alles voor je op een rij.

Woningverzekering voor huurders

Als huurder wil je je inboedel beschermen tegen schade. Het is ook belangrijk om je aansprakelijkheid te dekken tegenover de eigenaar (of een derde) in het geval je inboedel schade zou veroorzaken aan het gebouw. Je aansprakelijkheid kan dan worden ingeroepen en de eigenaar kan zich tegen je keren. Dat wordt de huurdersaansprakelijkheid genoemd. Stel je voor dat je broodrooster vuur vat en ernstige schade toebrengt aan het gebouw... Deze aansprakelijkheid dekt ook de aansprakelijkheid voor je eigen daden.

Een woningverzekering is niet wettelijk verplicht voor de huurder, maar wordt vaak opgelegd door de huurovereenkomst. Ontdek meer over Cocoon Start, de woningverzekering voor huurders.

Woningverzekering voor de eigenaar-bewoner

Als je eigenaar bent van een woning die je zelf bewoont, heb je er alle belang bij om je gebouw, maar ook je inboedel, te beschermen. Logisch, want je wilt je investering en alles wat je dierbaar is beschermen. Denk er ook aan je burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren, bijvoorbeeld als een dakpan op een auto valt en schade veroorzaakt.

Voor een eigenaar-bewoner is de woningverzekering niet wettelijk verplicht, maar de bank verplicht je vaak om deze verzekering af te sluiten als je een woonkrediet neemt. Zo zijn ze zeker dat zij worden terugbetaald bij totaal verlies. Ontdek meer over Cocoon Flex, de woningverzekering voor eigenaars.

Woningverzekering voor eigenaar niet-bewoner

Ben je eigenaar van een woning die je verhuurt? Dan kies je beter een verzekering die je gebouw dekt, maar niet de inboedel. Het is inderdaad de huurder die zijn inboedel moet verzekeren, behalve als je een gemeubeld gebouw verhuurt. Als verhuurder kan je ook intekenen op een clausule ‘afstand van verhaal’. Deze clausule stelt dat je verzekeraar geen schade zal verhalen op je huurder.

Meestal verplicht de bank om een woningverzekering te nemen als je een woonkrediet aangaat. Ontdek meer over Cocoon Flex, de woningverzekering voor eigenaars.

Samengevat

  Huurder Eigenaar-bewoner Eigenaar-verhuurder
Inboedel Alleen indien gemeubeld
Gebouw
Huurdersaansprakelijkheid
Afstand van verhaal

De woningverzekering van DVV biedt ook meerdere optionele waarborgen aan.

We hebben zojuist de basisgaranties overlopen, maar wist je dat de Cocoon Flex woningverzekering een oplossing op maat biedt? Zo kan je eenvoudig de optie Diefstal of Rechtsbijstand toevoegen. 

Geüpdate op 29/09/2023

Goed om te weten

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

Cocoon Flex en Cocoon Start zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent