• MyDVV

Beleggen

Wat doen met geld uit een erfenis?

3 mogelijkheden als u geld erft

Als u een som geld erft, is het niet altijd makkelijk om te beslissen wat u ermee doet. Veel hangt af van uw financiële en familiale situatie. We overlopen uw verschillende opties.

1. Uw woonkrediet terugbetalen

Als uw woonkrediet nog niet is afgelost, kan u het geld van de erfenis gebruiken om het openstaande bedrag terug te betalen. Hou wel rekening met het fiscale voordeel dat u dan mogelijk misloopt en de boete voor de vervroegde terugbetaling. 

2. Uw dromen realiseren

Droomt u al lang van een eigen zaak of van een vakantiehuis? Of hebt u een ander project dat u zou willen uitvoeren? Dan biedt de erfenis u misschien de mogelijkheid om eindelijk die stap te zetten. 

3. Uw (klein)kinderen een plezier doen

  • Hebt u zelf een voldoende financiële buffer? Dan wil u misschien al aan uw (klein)kinderen denken. U hebt verschillende mogelijkheden:
  • Bij een schenking kunnen uw (klein)kinderen meteen over het geld beschikken. U bent hiervoor een schenkbelasting van 3% verschuldigd.
  • Bij een doorgeefschenking aanvaardt u de erfenis en kan u (een deel van) het geld belastingvrij laten overgaan naar uw kinderen.
  • Bij een vrijwillige erfenissprong verwerpt u de erfenis zodat uw kinderen in uw plaats erven. In dit geval gaat het om de volledige erfenis. Het voordeel is dat er niet tweemaal erfbelasting moet worden betaald.
  • Bij een beleggingsverzekering tekent u in op een tak 23-levensverzekering. Als u uw kinderen of kleinkinderen als begunstigden aanduidt, ontvangen zij het kapitaal bij uw overlijden.
  • Met een testament ontvangen uw (klein)kinderen later het geld. Ze moeten dan een erfbelasting betalen. Hoe groter het bedrag, hoe hoger die belasting. 

DVV is er voor u

Wil u nu al denken aan de toekomst van uw (klein)kinderen en overweegt u een beleggingsverzekering? Uw  DVV-consulent geeft u graag meer informatie en persoonlijk advies voor uw situatie.

Gepubliceerd op 03/05/2021

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent