• MyDVV

Pensioensparen

Pensioensparen: interessant voor jongeren?

Spaar voor uw pensioen, ook als u jong bent!

Met pensioensparen zet u geld opzij voor later. Is dat een ver-van-uw-bedshow? Hebt u wel leukere dingen om uw geld aan te spenderen? Vast wel, maar toch is het slim om nu al aan pensioensparen te doen.

Vanaf wanneer is pensioensparen mogelijk?

Pensioensparen kan al vanaf 18 jaar. Omdat het een belastingvermindering oplevert, is het vooral interessant als u aan het werk bent en belastingen betaalt.

Waarom starten met pensioensparen als u jong bent?

  • De fiscus sponsort uw spaarpotje. Voor elke 100 euro die u stort voor pensioensparen, betaalt u tot 30 euro minder belastingen (standaardsysteem). Het levert u dus vandaag al een fiscaal voordeel op.
  • Grote bedragen opzij zetten, dat is niet makkelijk als u jong bent. Maar elke maand een klein bedrag sparen kan misschien wel. Goed om te weten: als u toch eens krap bij kas bent, kan u makkelijk een maand overslaan.
  • Hoe vroeger u begint, hoe groter uw spaarpotje voor later. Pensioensparen rendeert vooral op de lange termijn. Niet alleen omdat u dan veel meer gespaard hebt, maar ook omdat uw intrest veel hoger zal zijn. Dubbel interessant dus. Weet wel dat het niet interessant is om uw geld af te halen voor uw pensioenleeftijd.
  • Uw wettelijk pensioen zal  niet genoeg zijn om later comfortabel te leven. Met pensioensparen kan u zorgen voor een mooi extraatje.

Hoeveel geld hebt u nodig voor pensioensparen?

U hoeft echt geen tonnen geld te verdienen om te kunnen pensioensparen. Bij DVV kan het al vanaf 25 euro per maand. In 2021 kan de volgende bedragen storten:

  • in het standaardsysteem: maximaal 990 €, wat u een fiscaal voordeel van 30% of maximaal 297 € geeft
  • in het nieuwe systeem: maximaal 1.270 €, wat u een fiscaal voordeel van 25% of maximaal 317,50 € geeft

Het nieuwe systeem is maar voordeliger dan het standaardsysteem als u effectief meer dan 1.188 € stort. Meer info.

Nog vragen?

U merkt het: pensioensparen is echt wel iets voor jongeren. Vraag meer informatie aan uw DVV-consulent. Zij of hij helpt u graag.


Goed om te weten:

  • Bij pensioensparen gaat het om levensverzekeringen van tak 21 of tak 23 onderworpen aan het Belgisch recht met maximaal 6% instapkosten en een minimale looptijd van 10 jaar. 
  • Meer informatie, onder meer over de beleggings- en spaardoelstellingen, de waarde van de eenheden, alsook over de gegarandeerde interestvoet, de risico’s (geen kapitaalgarantie voor tak 23 en krediet- en liquiditeitsrisico voor tak 21), de kosten en de taksen van deze producten, vindt u in het overzicht. U vindt er de financiële informatiefiches, de algemene voorwaarden en de commerciële fiches. Deze documenten zijn ook beschikbaar bij uw DVV-consulent.
  • De fiscale behandeling hangt af van de individuele omstandigheden van de verzekeringsnemer en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn. Als er voor een premie een belastingvoordeel verkregen werd, zijn er taksen van toepassing op de uitkeringen.

Gepubliceerd op 03/05/2021

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent