• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Pensioensparen

Hoe betaal je minder belastingen?

Focus op de vereenvoudigde aangifte en de fiscale voordelen

We zouden allemaal graag minder belastingen betalen. En er is goed nieuws, want vaak is dat ook mogelijk! Je moet gewoon goed je vereenvoudigde aangifte nakijken en profiteren van bijkomende fiscale voordelen. We leggen in dit artikel uit hoe je dat doet. 

Wat is een vereenvoudigde belastingaangifte?

In België ontvangen bijna 4 miljoen belastingplichtigen een voorstel voor een vereenvoudigde belastingaangifte. Dat komt overeen met meer dan de helft van de loontrekkenden. De vereenvoudigde aangifte is een simulatie van de berekening van je belastingen door de belastingdienst. Die baseert zich op alle fiscale gegevens die van toepassing zijn op jou. In principe hoef je enkel nog deze vereenvoudigde aangifte op tijd te ondertekenen. In 10 tot 20% van de gevallen glippen er echter foutjes in de vereenvoudigde aangifte. Daarom kan je ze best goed nakijken

Wat moet je nakijken in de vereenvoudigde aangifte?

De FOD Financiën heeft een checklist opgesteld met punten die je moet nakijken in je vereenvoudigde aangifte, zoals:

 • je kosten voor kinderopvang en onderhoudsgeld
 • je syndicale bijdragen
 • je giften
 • je dienstencheques
 • je hypothecair krediet en kadastraal inkomen
 • je gewestelijke woonbonus
 • je woon-werkverkeer als je meer dan 75 km aflegt per traject

Overloop alle punten om na te kijken

5 tips om bijkomend fiscaal voordeel te genieten

1. Start met pensioensparen

Door te starten met pensioensparen sla je twee vliegen in één klap: je bouwt een spaarpotje op voor je pensioen en je profiteert vanaf vandaag al van fiscaal voordeel. Hoeveel hangt af van het gespaarde bedrag. Je fiscaal voordeel gaat tot 30% als je tot 1.020 euro spaart of tot 25% als je tussen 1.020 en 1.310 euro spaart.

2. Begin met langetermijnsparen

Langetermijnsparen geeft je recht op een fiscaal voordeel van 30% van de gestorte premies. Goed om te weten: de overheid wil het fiscaal voordeel op de nieuwe contracten langetermijnsparen afschaffen. Het is dus misschien het laatste jaar dat je nog een contract langetermijnsparen kan afsluiten met fiscaal voordeel in de toekomst! 

3. Doe een gift

Goede doelen hebben giften nodig om te kunnen functioneren, maar zo’n geste kan voor jou ook interessant zijn op fiscaal vlak. Door een gift te doen van minstens 40 euro aan een goed doel of een andere organisatie goedgekeurd door de FOD Financiën geniet je een belastingvermindering van 45% van het bedrag van je gift. Deze gift mag wel niet hoger zijn dan 10% van je netto-inkomen. 

4. Installeer een laadpaal

Door thuis een laadpaal te installeren voor een elektrische wagen kan je onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering van 30% genieten van de kosten die je hebt gedaan in 2023 en 15% van de kosten tot en met 31 augustus 2024, met een maximum van 1.500 euro

5. Investeer in een kmo

Je kan een belastingvermindering genieten van 25%, 30% of 45% door te investeren in een kleine onderneming. Dat is de zogenaamde Tax Shelter. Het percentage van de belastingaftrek hangt af van de sector waarin de onderneming actief is en van het groeistadium (kleine startende onderneming of onderneming in groeifase).

Hulp nodig om je fiscale voordelen te optimaliseren?

Elke situatie is anders. Daarom hebben sommigen recht op bepaalde fiscale voordelen en anderen niet. Het is dus een goed idee om de hulp in te roepen van een DVV-consulent. 

Goed om te weten

De fiscale behandeling hangt af van de individuele omstandigheden van de verzekeringnemer en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn. Het is belangrijk dat potentiële spaarders de informatiedocumenten doornemen alvorens zij een contract ondertekenen. Deze verzekeringscontracten zijn onderworpen aan het Belgisch recht.

Gepubliceerd op 30/05/2023

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent