• MyDVV

Pensioensparen

Kan u uw pensioensparen vervroegd opnemen?

Pensioensparen afkopen: goed idee of niet?

Hebt u grote onverwachte kosten en vraagt u zich af of u het spaarpotje van uw pensioensparen kan gebruiken? In theorie is dat een mogelijkheid, maar financieel is het niet interessant.

Wanneer ontvangt u normaal uw pensioensparen?

Normaal begint u met pensioensparen voor uw 55ste en neemt u uw pensioenkapitaal op als u 65 jaar bent. Dat is ook het voordeligst. In dat geval is de eindbelasting van 8% al afgehouden op uw 60ste, maar kan u wel verder blijven sparen met fiscaal voordeel  tot en met uw 64ste levensjaar. U geniet voor die stortingen nog een fiscaal voordeel, maar hoeft er geen belasting meer op te betalen. 

Wat zijn de gevolgen als u uw pensioensparen vroeger opvraagt?

Afhankelijk van de datum waarop u uw pensioenkapitaal wil opnemen, kunnen de gevolgen verschillen:

  • Na uw 60ste: de eindbelasting is al afgehouden, dus u hoeft geen rekening te houden met een boetetarief. U betaalt geen extra belasting.
  • Voor uw 60ste: u betaalt een belasting van meestal 33 % (+ gemeentebelasting) op het bedrag dat u bijeen spaarde. Als u een opvraging voor uw 60ste kan vermijden, is dat dus zeker aan te raden. Kan dat niet? Probeer het bedrag van de opname dan zoveel mogelijk te beperken.

Weet ook dat er geen uitstapkosten in de laatste 5 jaar, daarvoor wel. Ontdek alle details over uitstapkosten en gratis uitstapmogelijkheden bij pensioensparen.

Hebt u nog een vraag over pensioensparen?

Wil u beginnen met pensioensparen? Bent u op zoek naar advies van een echte specialist om zeker te zijn van de beste oplossing voor uw persoonlijke situatie? Vraag meer info aan uw DVV-consulent. Zij of hij helpt u graag.

Gepubliceerd op 23/06/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent