• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioen

Studiejaren afkopen voor een hoger pensioen

Een hoger pensioen? Dat kan door je studiejaren af te kopen

Nog tot 1 december 2020 kan je je studiejaren afkopen tegen een interessant tarief om het bedrag van je wettelijk pensioen te verhogen. Ontdek snel wat het je oplevert. Weet wel dat je in geen geval vroeger op pensioen kan door die afgekochte studiejaren.

Waarom studiejaren afkopen?

Een volledige loopbaan telt 45 jaar. Heb je niet zoveel jaren op de teller? Dan zal je maar een deel van je wettelijk pensioen ontvangen. Als je hogere studies gedaan hebt, dan is dat misschien bij jou het geval. Stel dat je 42 jaar gewerkt hebt. Je kan dan drie studiejaren afkopen om aan die 45 jaar te komen en zo toch genieten van een volledig wettelijk pensioen. 

Wie kan er studiejaren afkopen?

Iedereen die professioneel actief is, kan zijn studiejaren afkopen. Ongeacht of je werknemer, zelfstandige of ambtenaar bent. Het kan ook op eender welke leeftijd. De aflossing van de studiejaren is echter voordeliger als dit binnen tien jaar na het einde van de studies wordt gedaan.

Welke studiejaren kan je afkopen?

  • Je kan alle jaren afkopen die nodig waren om je diploma te behalen (voor één diploma en niet voor de jaren die je dubbelde), zowel voor een dag- als een avondopleiding.
  • Voor het behalen van een doctoraat kan je maximaal twee jaar afkopen.
  • Stagejaren die recht geven op een beroepskwalificatie kunnen ook afgekocht worden. 

Hoeveel kost dat?

Je betaalt een regularisatiebijdrage van ongeveer 1.500 euro per afgekocht studiejaar. De bedragen hangen af van je situatie en het moment waarop je je aanvraag doet. Hoe langer je wacht met aflossen, hoe meer de sterftecoëfficiënt doorweegt in de balans en dus het bedrag van aflossing per jaar toeneemt.

Wat levert dat op?

Je werkstatuut en je persoonlijke situatie bepalen wat het oplevert als je studiejaren afkoopt. Voor een alleenstaande werknemer gaat het bijvoorbeeld om 271,76 euro bruto per jaar en per studiejaar.

Waar vind je concrete cijfers?

  • Ben je werknemer of ambtenaar? Surf naar mypension.be om exact te weten hoeveel het afkopen van een studiejaar je zal kosten en hoeveel het concreet zal opleveren.
  • Je bent zelfstandige? Informeer je bij het RSVZ.

Je DVV-consulent is er voor jou

Heb je een vraag over je pensioen of over andere oplossingen om je pensioen te verhogen? Contacteer je DVV-consulent. Zij of hij helpt je graag.

Laatste update 15/10/2020

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent