• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Auto huren voor uw vakantie: 10 tips

Waarop letten bij autohuur in het buitenland?

Een auto huren is ideaal om in alle vrijheid uw vakantiebestemming te verkennen. Zorg wel dat u goed voorbereid bent als u een huurauto reserveert. Met deze 10 tips bent u zeker dat u met een gerust hart vertrekt.

1. Vergelijk geen appelen met peren als u uw huurauto reserveert

Als u online een auto huurt, dan is het belangrijk dat u goed controleert wat de prijs omvat. Zit de verzekering er al in? Hoe zit het met de brandstof? Betaalt u extra als u de huurauto op een andere plek terug aflevert? Moet u rekening houden met een franchise?

2. Zijn er voorwaarden voor de bestuurder?

Bij autohuur moet de chauffeur meestal minstens 21 jaar oud zijn. Soms moet hij of zij ook al een aantal jaar zijn rijbewijs hebben. Als u te jong bent, kan u soms wel een auto huren als u een supplement betaalt. 

3. Controleer vooraf welke documenten u nodig hebt

Het verhuurbedrijf zal altijd uw identiteitskaart, rijbewijs en vaak ook een kredietkaart (voor de waarborgsom) op uw naam nodig hebben. Weet dat een prepaid kredietkaart vaak niet aanvaard wordt.

4. Kijk na hoe het zit met de verzekering(en)

Als u een auto huurt, betaalt u standaard voor een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Dat betekent dat de materiële en lichamelijke schade van de tegenpartij altijd verzekerd is. Volgende verzekeringen kunnen eventueel ook aangeboden worden:

  • Aanvullende verzekering voor bestuurders: die verzekering dekt lichamelijke letsels van de bestuurder, diefstal van bagage, kosten voor medische verzorging enz.
  • Verzekering voor schade aan de huurauto (omnium): als u bij een ongeval in fout bent, dan hoeft u dit geval de schade niet zelf te betalen. Meestal betaalt u wel een franchise.
  • Verzekering tegen diefstal en vandalisme: bij deze verzekering betaalt u ook enkel de franchise als de auto gestolen of opzettelijk beschadigd wordt.

Weet dat u op DVV Assistance een beroep kan doen als u gewond raakt bij een ongeval met de huurauto. De behandelingskosten worden dan terugbetaald tot 12.500 euro, na aftrek van 40 euro franchise.

5. Check de afspraken over de brandstof

Verhuurbedrijven kunnen verschillende afspraken toepassen:

  • U moet zorgen dat de huurauto opnieuw met een volle tank afgeleverd wordt. Dat is in principe het meest voordelige systeem.
  • U betaalt automatisch voor een volle tank. Afhankelijk van het brandstofniveau wordt u eventueel terugbetaald.
  • U moet een forfait betalen voor de brandstof dat in geen geval nog terugbetaald wordt.

6. Controleer altijd het contract

Als u uw huurauto afhaalt, is het belangrijk dat u nooit zomaar tekent. Als er iets gebeurt, zullen de voorwaarden in dat contract altijd de basis zijn als er onenigheid is. U weet dus beter goed wat er in staat en of het overeenstemt met de voorwaarden zoals die vermeld staan toen u online of bij een reisbureau boekte.

7. Controleer de auto bij vertrek en aankomst

U kan het best samen met de verhuurder de staat van de wagen controleren. Zijn er al blutsen in de auto of hebt u al een kras gezien? Zorg dat dat goed genoteerd staat op het moment dat u vertrekt. Als u de wagen terug aflevert, doet u het best dezelfde controle en vraagt u een kopie van het formulier. Is er niemand meer als u de auto terug brengt? Trek dan foto’s, eventueel met een tijdsaanduiding erbij om discussie te vermijden. 

8. Lees goed na waar en hoeveel u mag rijden

Mag u de grens oversteken? Geldt er een maximaal aantal kilometer? Hoe zit het dan als u meer doet? Kijk de kleine letters goed na om onaangename verrassingen achteraf te vermijden. 

9. Controleer wat er gebeurt als u een boete krijgt

Bij de meeste verhuurbedrijven zal de boete naar u doorgestuurd worden. Meestal betaalt u extra voor de administratiekosten. Controleer in dat geval ook altijd of het verhuurbedrijf u geen onterechte kosten voorschotelt. Als u ingetekend hebt op DVV Assistance , kan u rekenen op hulp om eventueel uw belangen in het buitenland te verdedigen. Maar wij vergoeden geen boetes of kosten voor alcoholtest of bloedproef.

10. Zorg dat u een aanspreekpunt hebt in geval van nood

Als u via een tussenpersoon reserveert, is het belangrijk dat u weet waar u terecht kan bij pech, schade of een ongeval. Weet dat u bij pech in principe niet zelf iets moet betalen voor de tussenkomst van een bijstandsdienst. Als u een ongeval hebt, is het belangrijk om meteen het verhuurbedrijf te verwittigen en de procedure te volgen die ze u doorgeven.

We helpen u graag

Voor meer informatie over een auto huren in Europa  kan u terecht bij het ECC België. Hebt u vragen over DVV Assistance? Neem contact met uw  DVV-consulent. Zij of hij geeft u met veel plezier alle details.

 

Gepubliceerd op 30/09/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent