• MyDVV

Auto

Elektrische auto kopen: dit moet u weten

5 vragen over een elektrische auto kopen

Een elektrische auto kopen, dat doen steeds meer automobilisten. De prijzen dalen, de actieradius wordt groter en er zijn ondertussen al veel meer modellen op de markt. Aarzelt u? We zetten de belangrijkste vragen voor u op een rij.  

1. Wat met het bereik van een elektrische auto?

U kiest het best een elektrische auto die een bereik heeft van minstens 300 km. Vandaag is dat niet langer een probleem. Heel wat modellen op de markt hebben zelfs al een actieradius van meer dan 400 km. U kan ook zelf uw rijgedrag aanpassen om uw batterij te sparen.

2. Hoe zit het met de batterij van een elektrische auto?

Een nieuwe batterij van een elektrische wagen gaat vandaag  gemiddeld zo’n 8 jaar mee, modellen van voor 2015 hebben een aanzienlijk kortere levensduur. Koopt u een tweedehands elektrische auto, dan is dat dus een aandachtspunt. Check zeker ook onze andere tips voor een goede tweedehands auto.

3. Wat met het laden van een elektrische auto?

Als u een elektrische auto koopt, dan wordt er een oplaadkabel bij geleverd. U hebt dan verschillende mogelijkheden:

  • gewoon standaard stopcontact (een pak trager dan via een laadpaal)
  • laadpaal die u thuis installeert of laadpaal bij uw bedrijf
  • één van de ongeveer 5.000 publieke laadpalen in België

De meeste nieuwe elektrische auto’s hebben ook een snellaadfunctie. Anders worden lange afstanden lastig. Met zo’n functie kan u na ongeveer 30 minuten 200 km extra afleggen. Weet dat snelladen niet mogelijk is met oudere modellen.

Ontdek meer over uw elektrische auto opladen.

4. Hoeveel duurder is een elektrische auto?

Een elektrische auto is nog altijd een pak duurder dan de benzine- of dieselversie. In aankoop betaalt u ongeveer 10.000 euro meer. Ook als we kijken naar de volledige levensduur maakt u nog geen winst met de elektrische versie. Volgens een studie van een aantal Europese consumentenorganisaties zou dat vanaf 2025 veranderen, voor kleinere modellen zelfs al vanaf 2022. Dan zou elektrisch rijden altijd voordeliger zijn door de lagere gebruiks- en onderhoudskosten.

5. Hoe zit het op vakantie met een elektrische auto?

Een elektrische auto kopen hoeft niet te betekenen dat u niet meer op reis kan met de auto. Het laadnetwerk in Europa is ondertussen al sterk uitgebouwd. Er zijn meer dan 200.000 oplaadpunten waarvan er 20.000 zijn voor snelladen. Het is wel belangrijk dat u op voorhand bekijkt hoe het zit onderweg en op uw bestemming. In Zuid-Europa zijn er veel meer laadstations dan bijvoorbeeld in Italië of Spanje. Ook welke pas of abonnement u nodig hebt om te kunnen opladen, checkt u beter op voorhand. Gelukkig kan u ondertussen gebruik maken van verschillende apps. Denk bijvoorbeeld aan ChargePoint of PlugShare. Nog een tip: zoek een hotel met laadpalen.

DVV is er voor u

De autoverzekering Mobility van DVV is de ideale oplossing voor uw nieuwe of tweedehands elektrische auto. Vraag info bij uw DVV-consulent graag.

Gepubliceerd op 22/06/2021

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent