In 2018 besteedden de Belgen 11,4% van hun budget aan verplaatsingen, goed voor 4.065 euro per jaar. Een aanzienlijk bedrag! Gelukkig zijn er mogelijkheden om die uitgavenpost te verlagen. We geven u enkele pistes om uw verplaatsingskosten te verminderen.
De auto is alomtegenwoordig. Niet minder dan 81% van de Belgische huishoudens heeft er minstens één. Omwille van de aankoopkosten, de belastingen, de verzekeringen, het onderhoud en de brandstof weegt dit transportmiddel zwaar op het budget. Maandelijks kunnen de kosten makkelijk oplopen tot 300 euro. Wat zijn de alternatieven?
Carpoolen is de toekomst. Steeds meer bedrijven, hogescholen en universiteiten moedigen het aan. Het principe is eenvoudig: u neemt collega’s mee in uw eigen auto of rijdt met hen mee. De chauffeur kan op die manier de kosten delen. Carpooling kent ook succes voor privéverplaatsingen. Denk maar aan initiatieven zoals BlaBlaCar et Carpool.
De motor, bromfiets, scooter en (elektrische) fiets zijn andere alternatieven. Vooral de fiets is een goedkoop en gezond transportmiddel. U kan bijvoorbeeld overwegen om een deel van uw woon-werkverkeer met de fiets te doen. Het is misschien mogelijk om buiten de stad te parkeren en dan verder het laatste stuk naar uw werk te fietsen of misschien kan u een plooifiets meenemen op de trein. Veel werkgevers moedigen het gebruik van de fiets aan met een fietsvergoeding. Bovendien wordt fietsen nog aantrekkelijker nu er in heel wat steden werk is gemaakt van de fietspaden!
Woont (en werkt) u in een regio die makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer? Verander uw gewoontes dan en maak er gebruik van. Het is praktisch, financieel interessant en u hebt minder stress. U moet niet langer zoeken naar een parkeerplaats of aanschuiven in de file! Bovendien is uw werkgever verplicht om (een deel van) uw treinabonnement te vergoeden. Hij moet ook tussenkomen in uw bus-, metro- en tramabonnement als u meer dan 5 km moet afleggen naar uw werk.
Hebt u ondanks alles een auto nodig voor uw verplaatsingen? Ecologisch rijden kan dan helpen om minder te verbruiken. Nog een tip: kies een auto met een lage CO2-uitstoot. U bespaart op de aankoopprijs, de belasting op inverkeerstelling en de verzekering. Wil u er meer over weten? Ga dan langs bij een DVV-consulent. Zij of hij geeft u graag meer uitleg.
Gepubliceerd op 01/09/2020
Vandaag zijn er nog geen 100% groene auto’s op de markt. Met ecodriving kunnen we gelukkig toch onze ecologische voetafdruk beperken. Ontdek onze 5 tips.
Als u een auto koopt, betaalt u de belasting op de inverkeerstelling (BIV) en de verkeersbelasting. Ontdek hoe u die belastingen beperkt.
Gaat u met de fiets naar het werk? Dan kan u een fietsvergoeding krijgen. Maar wat is dat en wat zegt de fiscus? Ontdek het antwoord op 5 vragen.