Auto

Op vakantie met een elektrische auto: praktische tips voor een reis zonder stress

Met je elektrische auto op vakantie? Zo vertrek je goed voorbereid

Wil je met een elektrische wagen op vakantie, maar maak je je zorgen over een lege batterij onderweg? Met een minutieuze voorbereiding vermijd je stress. Ontdek onze tips en trucs om zorgeloos te vertrekken met je elektrische auto.

1. Plan je route op basis van laadpunten

Denk eraan op voorhand je route te plannen. Zeker met een elektrische wagen is dat cruciaal. Gebruik apps zoals Chargemap, A Better Route Planner (beschikbaar in Google Play en App Store) of PlugShare (Android of iPhone) om laadpunten langs je traject te lokaliseren. Zorg dat je weet wat de autonomie van je wagen is met een volle batterij, en plan je pauzes in functie daarvan.

2. Controleer of de laadpalen compatibel zijn

Controleer voor je vertrek of de laadpunten compatibel zijn met jouw wagen. Sommige laadpalen vereisen specifieke adapters. Via bovenvermelde apps kun je ook vaak de beschikbaarheid van laadpalen nagaan. Bij netwerken zoals Driveco en Electra is het soms zelfs mogelijk om een laadsessie vooraf te reserveren. Beslist handig op drukbezochte plaatsen in de zomer.

3. Neem verschillende laadpassen mee

In Europa bestaan er meerdere laadnetwerken, elk met hun eigen betaalsysteem. Om onaangename verrassingen te vermijden, neem je best meerdere laadpassen mee (Shell Recharge, Ionity, Electromaps …). Je kunt ook kiezen voor een app met geïntegreerde betaaloptie. Sommige laadpassen bieden voordelige tarieven of abonnementen bij lange ritten.

4. Optimaliseer je rijstijl om energie te besparen

Wil je het maximale uit je batterij halen? Kies dan voor een zuinige rijstijl:

  • Geef de voorkeur aan een soepele, anticiperende rijstijl.
  • Maak gebruik van regeneratief remmen.
  • Verlaag je snelheid op de autosnelweg of gebruik de cruisecontrol om een constante snelheid aan te houden.
  • Beperk het gebruik van airco en verwarming.

Lees ook onze tips om de autonomie van je batterij te behouden.

5. Voorzie een plan B

Het is altijd nuttig om een pan B te hebben voor onvoorziene situaties:

  • Neem een laadkabel mee die compatibel is met gewone stopcontacten, voor het geval je geen andere opties hebt.
  • Leg een universele adapter in de koffer.
  • Zorg ervoor dat je altijd een veiligheidsmarge van minstens 20% batterij behoudt.
  • Zoek onderweg ook naar alternatieve oplossingen.

6. Profiteer van lokale voordelen

Veel toeristische bestemmingen bieden voordelen aan bestuurders van elektrische wagens, zoals gratis parkeren of een reductietarief voor laadbeurten. Informeer je op voorhand om van die voordelen te genieten en zo geld te besparen, bijvoorbeeld via de filters ‘Gratis laadpalen’ of ‘Stations met promoties’ in de Chargemap-app.

Wees voorbereid op onvoorziene omstandigheden

Zelfs met een minutieuze voorbereiding kunnen er onverwachte situaties opduiken. Denk eraan om een uitgebreide reisbijstandsverzekering af te sluiten die ook pech met een elektrische wagen en eventuele takelkosten dekt, en liefst 24/7 beschikbaar is. De reisbijstandsverzekering DVV Assistance met de optie Mobiliteit, is bijzonder waardevol voor wie in Europa reist.

De reisbijstandsverzekering DVV Assistance in het kort

Gedekt

  • Repatriëring vanop je vakantiebestemming in België (enkel na ziekte of een ongeval) en in het buitenland.
  • Fietsbijstand (in geografisch Europa) als je pech hebt, betrokken bent bij een ongeval of als je fiets gestolen wordt (max. 3 tegemoetkomingen/jaar).

Niet gedekt

  • Landen, regio’s of zones waarvoor de overheidsinstanties een algemeen reisverbod of een verbod voor niet-essentiële reizen hebben afgekondigd
  • Aankoop van eventuele reserveonderdelen voor je fiets.
Gepubliceerd op 30/04/2025

Goed om te weten

De Reisbijstandsverzekering DVV Assistance wordt afgesloten voor één jaar en stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van telkens een jaar. De bijzondere en de algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. De verzekeringspolis is onderworpen aan het Belgisch recht. Voor een individuele offerte en een premieberekening kan je contact opnemen met een DVV-consulent. Ga voor meer info langs bij een DVV-consulent of raadpleeg:

Je moet deze documenten doornemen alvorens de polis te onderschrijven.

Heb je een klacht? Je DVV-consulent, de Klachtendienst van DVV en de Ombudsman van de Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien ik een klacht in?

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De reisbijstandsverzekering DVV Assistance is een verzekeringsproduct van DVV, een merknaam en een handelsnaam 0van Belins NV, Karel Rogierplein 11 in 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - verzekeringsonderneming erkend onder het nummer 0037.

Dit wil je ook weten