• Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Auto

Putten in de weg: wat bij schade aan uw auto?

Slecht wegdek: wie betaalt de schade?

In de winter kan het wegdek in een slechte staat zijn. Zeker na een strenge winter is het niet ongewoon dat er putten in de weg zijn. Wat moet u doen als u daardoor een lekke band krijgt? Of als er schade is aan uw velg, wiel of ophanging? Of – erger nog – als u met uw motor valt nadat u in één van die putten in de weg gereden hebt?

Wie is verantwoordelijk voor schade aan uw auto?

Als u meent dat de overheid aansprakelijk is voor de schade, dan moet u dat kunnen aantonen. Daarvoor moet u 3 elementen bewijzen:

 • geleden schade: bijvoorbeeld een rapport van de garage of de deskundige.
 • gebrek of fout (in dit geval de slechte staat van de weg): neem foto’s van het wegdek of laat een proces-verbaal opstellen door de politie. Weet dat foto’s altijd vatbaar zijn voor interpretatie.
 • oorzakelijk verband tussen de slechte staat van de weg en de schade aan uw auto: getuigen kunnen op dat punt helpen. Het doel is te bewijzen dat het gebrek (slechte staat van het wegdek) u schade heeft berokkend.

Weet dat niet elke put leidt tot een schadevergoeding. Het is heel moeilijk om te bewijzen dat de slechte staat de duidelijke oorzaak is van schade aan een auto. Er komt altijd een stuk interpretatie bij kijken.

Rechtsbijstand: laat uw belangen verdedigen in geval van een geschil

Meld in elk geval de put bij de bevoegde overheid in Vlaanderen, Brussel of Wallonië  zodat het probleem kan opgelost worden.

Welke verzekering komt tussen?

De autoverzekering BA komt alleen tussen voor schade die u aan anderen toebrengt. Voor schade aan uw eigen auto hebt u een Full Omnium nodig. Uw omniumverzekering zal echter meestal niet tussenkomen als het alleen gaat om schade aan de banden. Kijk goed de voorwaarden van uw verzekeringscontract na.

Wat als u geen omniumverzekering hebt?

U hebt 2 opties:

 • Dien klacht in bij de politie en laat een proces-verbaal opstellen. Contacteer ook uw DVV-consulent als u rechtsbijstand hebt. Zij of hij kan u dan helpen om uw dossier samen te stellen.
 • Start een rechtszaak als uw klacht onbeantwoord blijft: laat een proces-verbaal opstellen en contacteer uw DVV-consulent. In het kader van uw rechtsbijstand worden uw rechten verdedigd. Deze verzekering dekt ook de kosten van een expert of advocaat.

Weet dat het altijd beter is om een strafdossier aan te leggen, ook als u niet omnium verzekerd bent. U hebt dan meer kans op succes.

DVV is er voor u

U hebt het al gemerkt: een omniumverzekering is altijd een goed idee voor een nieuwe auto. En een rechtsbijstandsverzekering helpt om uw rechten te verdedigen. Praat erover met uw DVV-consulent, zij of hij helpt u graag.

Goed om te weten

 • De Full Omniumverzekering wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:
 • De rechtsbijstandsverzekering Lex.Tra Verkeer wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht.  Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:
 • De Full Omniumverzekering en de rechtsbijstandsverzekering Lex.Tra Verkeer zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Depubliceerd op 28/09/2021

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent