• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Putten in de weg: wat bij schade aan je auto?

Slecht wegdek: wie betaalt de schade?

In de winter kan het wegdek in een slechte staat zijn. Zeker na een strenge winter is het niet ongewoon dat er putten in de weg zijn. Wat moet je doen als je daardoor een lekke band krijgt? Of als er schade is aan je velg, wiel of ophanging? Of – erger nog – als je met je motor valt nadat je in één van die putten in de weg gereden hebt?

Wie is verantwoordelijk voor schade aan je auto?

Als je meent dat de overheid aansprakelijk is voor de schade, dan moet je dat kunnen aantonen. Daarvoor moet je drie elementen bewijzen:

  • Geleden schade: bijvoorbeeld een rapport van de garage of de deskundige.
  • Gebrek of fout (in dit geval de slechte staat van de weg): neem foto’s van het wegdek of laat een proces-verbaal opstellen door de politie. Weet dat foto’s altijd vatbaar zijn voor interpretatie.
  • Oorzakelijk verband tussen de slechte staat van de weg en de schade aan je auto: getuigen kunnen op dat punt helpen. Het doel is te bewijzen dat het gebrek (slechte staat van het wegdek) je schade heeft berokkend.

Weet dat niet elke put leidt tot een schadevergoeding. Het is heel moeilijk om te bewijzen dat de slechte staat de duidelijke oorzaak is van schade aan een auto. Er komt altijd een stuk interpretatie bij kijken.

Rechtsbijstand: laat je belangen verdedigen in geval van een geschil

Meld in elk geval de put bij de bevoegde overheid in Vlaanderen, Brussel of Wallonië zodat het probleem kan opgelost worden.

Welke verzekering komt tussen?

De autoverzekering BA komt alleen tussen voor schade die je aan anderen toebrengt. Voor schade aan je eigen auto heb je een Full Omnium nodig. Je omniumverzekering zal echter meestal niet tussenkomen als het alleen gaat om schade aan de banden. Kijk goed de voorwaarden van je verzekeringscontract na.

Wat als je geen omniumverzekering hebt?

Je hebt twee opties:

  • Dien klacht in bij de politie en laat een proces-verbaal opstellen. Contacteer ook je DVV-consulent als je rechtsbijstand hebt. Zij of hij kan je dan helpen om je dossier samen te stellen.
  • Start een rechtszaak als je klacht onbeantwoord blijft: laat een proces-verbaal opstellen en contacteer je DVV-consulent. In het kader van je rechtsbijstand worden je rechten verdedigd. Deze verzekering dekt ook de kosten van een expert of advocaat.

Weet dat het altijd beter is om een strafdossier aan te leggen, ook als je niet omnium verzekerd bent. Je hebt dan meer kans op succes.

DVV is er voor je

Je hebt het al gemerkt: een omniumverzekering is altijd een goed idee voor een nieuwe auto. En een rechtsbijstandsverzekering helpt om je rechten te verdedigen. Praat erover met je DVV-consulent, zij of hij helpt je graag.

Goed om te weten

  • De Full Omniumverzekering wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:
  • De rechtsbijstandsverzekering Lex.Tra Verkeer wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht.  Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:
  • De Full Omniumverzekering en de rechtsbijstandsverzekering Lex.Tra Verkeer zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Gepubliceerd op 28/09/2021

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent