• MyDVV

Fiets en motor

Fietshelm: waarom dragen en hoe kiezen?

Kies de juiste fietshelm

15% van de dodelijke verkeersslachtoffers in België, zijn fietsers In 2019 overleden zo’n 95 fietsers. En dat cijfer stijgt al jaren. In 83% van de gevallen was er geen ander voertuig betrokken, maar was het ongeval te wijten aan een val of een botsing tegen een obstakel. Om u te beschermen gaat er niets boven een goede fietshelm!

Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden

Het dragen van een fietshelm is in ons land niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden om schokken op te vangen. Zeker voor kinderen, ouderen en sportieve fietsers is het een slimme investering. Bij een val of een fietsongeluk is het hoofd zeer kwetsbaar en is er een groot risico op hersenbeschadiging. Een fietshelm vermindert de kans op een hoofdletsel met 85%. Meer dan een derde van de fietsers die omkwamen bij een ongeval en geen helm droegen, zouden het waarschijnlijk wel overleefd hebben als ze er één droegen.

Waaruit bestaat een fietshelm?

Een fietshelm bestaat uit 3 delen:

 • schelp in hardschuim (geëxpandeerd polystyreen) voor de schokdemping
 • beschermende pvc-laag aan de buitenkant
 • bandjes om de helm te verstellen

Afhankelijk van het model is de helm uitgerust met minder of meer ventilatie, een insectennet en een (afneembaar) vizier.

1e element: de maat

Het is heel belangrijk om een fietshelm te kiezen die de juiste maat heeft. De omtrek van uw hoofd bepaalt uw maat, bijvoorbeeld 56-58 cm. Zo zorgt u voor de juiste maat:

 • Gebruik een meetlint om de omtrek van uw hoofd te meten.
 • Probeer de helm altijd uit voor u hem koopt. Zet de helm horizontaal op uw hoofd en zorg dat de boven-, voor-, zij- en achterkant van uw hoofd beschermd is, zonder dat de helm kan verschuiven. Regel de bandjes. Ze moeten een V vormen aan elke kant van uw hoofd, met de hoek net onder uw oor.
 • Doe een laatste test door stevig met uw hoofd heen en weer te schudden: de helm mag niet bewegen en mag ook niet hinderen.

2e element: de veiligheid

Controleer altijd of uw helm voldoet aan de Europese normen: EN 1078 voor volwassenen en EN 1080 voor kinderen. Denk er ook aan om een reflecterende of felgekleurde helm te kiezen om beter zichtbaar te zijn in het verkeer.

3e element: het comfort

Zo zorgt u voor een comfortabele fietshelm:

 • Kies een lichte helm die goed ventileert, zeker als u vaak fietst.
 • Let erop dat uw gezichtsveld niet gehinderd wordt.
 • Geef de voorkeur aan een helm die aan de binnenkant is uitgerust met een verstelbare binnenring zodat de pasvorm optimaal is.
 • Neem een helm met een kinbandje (bescherming voor de kin), want dat zorgt ook voor meer comfort.

Het draagcomfort is nog belangrijker als u een helm kiest voor uw kind. Een helm die niet goed zit, zal ook niet gedragen worden.

4e element: het gebruik

De ene fietshelm is de andere niet. De vorm en kenmerken zijn afhankelijk van of u met een stadsfiets, racefiets of mountainbike rijdt. De mountainbikehelm is veel robuuster en ademt beter. De helm voor op de weg is licht en heeft een aerodynamische vorm, met een meer open en geribde beschermlaag. De stadshelm is ronder en goed geventileerd.

Wanneer een fietshelm vervangen?

 • Standaard na 5 jaar, want de materialen verslijten.
 • Na een val of een botsing (hoe klein die ook geweest is), want de structuur kan beschadigd zijn zonder dat u er iets aan ziet.
 • Als u beschadigingen opmerkt: scheuren, defecte riempjes enz.
 • Als uw kind groeit en de fietshelm niet meer past.

Uw DVV-consulent is er voor u

Hebt u een goede fietshelm gevonden? Dan kunnen een verzekering van uw lichamelijke letsels bij een verkeersongeval of een verzekering voor uw fiets tegen diefstal en schade ook interessant zijn. Uw DVV-consulent vertelt er graag meer over.

Gepubliceerd op 02/10/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent