Fietsdiefstal is een ware plaag. In 2023 registreerde de federale politie meer dan 30.000 fietsdiefstallen. En dat zijn dan enkel de aangegeven ontvreemdingen, de reële cijfers liggen wellicht een stuk hoger. De grote steden worden het hardst getroffen. Stadsfietsen, inclusief elektrische fietsen en speedpedelecs, worden het vaakst gestolen.
De cijfers spreken voor zich: je fiets beschermen met een goede antidiefstalbeveiliging is een must. We geven je dan ook graag tips bij de keuze van een fietsslot en het vastmaken van je stalen ros.
Investeer in een kwaliteitsvol slot dat potentiële dieven moeilijk kunnen breken of doorknippen met een tang. Er liggen veel verschillende soorten sloten in de winkelrekken:
- Kettingen, kabels, framesloten, stijve U-vormige sloten, vouwsloten (gemakkelijker om je fiets vast te zetten )...
- Met een sleutel of een code.
- Met of zonder alarm.
- Al dan niet verbonden met een app die het slot automatisch vergrendelt en ontgrendelt wanneer de smartphone in de buurt is.
Dacht je enkel een ketting of kabel te kopen? Niet het beste idee... Gebruik op zijn minst een U-vormig slot of een vouwslot en combineer liefst twee sloten. De ideale bescherming? Een U-vormig slot samen met een ketting met schakels van minimum 8 mm dik of een kabel met een diameter van minstens 1 cm. Bij voorkeur uitgerust met een alarm.
Fietssloten heb je in alle prijsklassen. Reken toch op minimum 30 euro voor een kwaliteitsvol slot. Een geavanceerder systeem kost meer, maar bekijk dit als een goede investering. Ga uit van het principe dat het zinvol is 15% van de waarde van je fiets uit te geven aan een degelijke antidiefstalbescherming.
Gepubliceerd op 02/04/2024