• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Ongeluk tussen auto en fietser: wie betaalt de schade?

Ongeval auto-fietser: wie betaalt wie?

Met de opmars van zachte mobiliteit rijden er steeds meer fietsen op onze wegen. En wie meer fietsers zegt, zegt ook meer risico’s op ongevallen. Hoe zit het met de schadevergoeding bij een ongeluk tussen auto en fietser?

Wie vergoedt de lichamelijke letsels van de fietser?

De wet beschouwt de fietser als een zwakke weggebruiker. Dit betekent dat de lichamelijke letsels van de fietser altijd vergoed worden door de aansprakelijkheidsverzekering van de auto die bij het ongeval betrokken was. Wie er in fout was, speelt hier geen rol.

Deze zogenaamde objectieve verantwoordelijkheid beperkt zich tot de lichamelijke letsels van de zwakke weggebruiker. Materiële schade aan de fiets valt hier dus niét onder.

Is de autobestuurder in zijn recht? Zijn bonus-malus blijft hetzelfde. Ook wanneer zijn BA-autoverzekering moet tussenkomen om de gewonde fietser te vergoeden.

Wie vergoedt de materiële schade?

  • De bestuurder van de auto is in zijn recht en de fietser niet:
    De familiale verzekering van de fietser dekt de materiële schade van de automobilist. Als de fietser geen familiale verzekering heeft, moet hij de schade uit eigen zak betalen. Ook de materiële schade aan de fiets is voor de rekening van de fietser.
  • De fietser is in zijn recht en de automobilist niet:
    De BA-autoverzekering van de automobilist dekt de materiële schade van de fietser. Voor materiële schade aan de wagen kan enkel een omniumverzekering tussenbeide komen. Als de chauffeur een bestuurdersverzekering heeft, kan hij hierop beroep doen voor zijn eigen verwondingen.

Wat als de autobestuurder geen geldige verzekering heeft?

Ben je als fietser betrokken bij een vluchtmisdrijf of werd je aangereden door een automobilist zonder verzekering? Het Belgisch Gemeenschappelijk Garantiefonds vergoedt je persoonlijk letsel.

Wat te doen bij een ongeluk?

Correct reageren op een ongeval bespaart je heel wat kopzorgen. Vul bijvoorbeeld altijd een aanrijdingsformulier in, ongeacht de ernst van het ongeval. Is er iemand licht of zwaar gewond? Bel de hulpdiensten en vraag de politie om een rapport op te stellen.

Op 2 of 4 wielen: ga goed verzekerd de baan op

Om met je auto op de openbare weg te rijden, ben je verplicht een BA-autoverzekering af te sluiten. Voor fietsers is een familiale verzekering dan weer geen wettelijke verplichting. Toch bevelen we je deze van harte aan. Zo voorkom je dat je bepaalde kosten uit eigen zak zal moeten betalen. Ook in andere situaties komt een familiale verzekering zeker van pas. 

Gepubliceerd op 29/09/2023
 
  • De Familiale verzekering wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:
  • Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De Familiale verzekering is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent