• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Fiets en motor

Welke fiets kiezen?

Hoe kies ik mijn fiets?

De ene fiets is de andere niet. Er bestaan verscheidene soorten fietsen, elk met hun eigen kenmerken en gebruik. Het zou veel te omslachtig zijn om ze allemaal op te sommen, maar we beschrijven hieronder de voornaamste soorten fietsen, verdeeld in twee categorieën: stadsfietsen en race- of sportfietsen.

Wat zijn de diverse soorten stadsfietsen?

Met zijn stevige kader, zijn hoge opgevulde zadel, zijn 6 tot 8 versnellingen zonder versnellingsapparaat, zijn goede remmen en zijn vele accessoires, is de Hollandse fiets een uitstekende stadsfiets. Hij is al even betrouwbaar als stabiel en biedt je optimale veiligheid. Hij is wel vrij zwaar.

Deze fiets is zowel soepel als comfortabel en is geschikt voor zowel in de stad als op de buiten, ook al is hij niet echt top op beide terreinen. Met zijn grote wielen met banden met een grof profiel en 18 tot 20 versnellingen rij je met een ATF vlot hellingen omhoog.

De vouwfiets is compact, licht en gemakkelijk bestuurbaar en is ideaal als combinatie van fiets met de wagen of van fiets met het openbaar vervoer. Hij kan snel opgevouwen of weer opengevouwen worden dankzij centraal geplaatste scharnieren, en kan gemakkelijk vervoerd en opgeborgen worden. Aangezien de wielen een vrij kleine omtrek hebben, is hij niet geschikt voor lange afstanden. 

Een bakfiets is bestemd voor het vervoeren van personen of goederen over korte afstanden. Hij wordt steeds populairder om er de kinderen mee naar school te brengen. Vergeet echter niet dat de fiets heel wat ruimte vraagt om hem op te bergen. Bovendien zijn deze modellen veel minder vlot bestuurbaar.

Elektrische fietsen worden almaar populairder. Een batterij voedt een kleine motor die trapondersteuning biedt, maar je moet wel blijven trappen, natuurlijk. Het is de ideale fiets voor dagelijkse trajecten (zelfs als die wat langer zijn), zonder dat je al te zware inspanningen moet leveren

Welke categorieën bestaan er bij de race- of sportfietsen?

Een racefiets is bedoeld voor sportfietsers die aan duurtraining willen doen (wie van snelheid houdt zal eerder grijpen naar een koersfiets). Een racefiets is stevig, licht en comfortabel en is ontworpen voor langere afstanden op asfalt, maar helemaal niet voor een golvend terrein.

Met zijn vering, brede banden met een grof profiel en zijn licht en stevig kader, is de mountainbike de koning van de vrijetijdsfietsen en de sportfietsen voor op een golvend terrein. Binnen diezelfde MTB-categorie zijn er fietsen voor diverse vormen van gebruik, zoals de enduro, marathon, fat bikes om in de sneeuw of op zand te rijden enz.

Halfweg tussen de mountainbike en de racefiets is er de gravelbike, de reisfiets bij uitstek. Hij is heel comfortabel en heel polyvalent en hij is geschikt voor in de stad, op de weg en in het bos. Met zijn brede en gekartelde banden verslindt hij hellingen en waagt hij zich op alle terreinen. Hij is zowel sportief, als voor dagelijks gebruik, en het is DE fiets voor bikepackers en toerfietsers. Hiermee kan je zelfs bagage vervoeren!

De cyclocrossfiets vertoont veel gelijkenis met de gravelbike, maar hij is compacter, vinniger en lichter. Liefhebbers van cyclocross of veldrijden moeten immers vaak de voet aan de grond zetten en hun fiets over hindernissen dragen. De cyclocrossfiets is minder comfortabel en is ook minder geschikt om ermee op reis te gaan. 

De heel kenmerkende BMX heeft een klein kader, kleine wielen en een groot stuur. Deze vinnige en heel vlot bestuurbare fiets is geschikt voor (kunstmatig aangelegd) sterk oneffen terrein en om er figuren mee te maken (het zgn. freestylen).

Andere fietsen voor ander gebruik

We kunnen ze hier niet allemaal aan bod laten komen, maar je moet weten dat er nog heel wat andere soorten fietsen bestaan, zoals:

  • de Urban Sport-fiets, een hybride tussen een stadfiets en een sportfiets
  • de wedstrijdfiets
  • de pistefiets, die gebruikt wordt op een wielerbaan
  • de tijdritfiets, die ontwikkeld is om snelheid te ontwikkelen
  • de tandem, om met zijn tweeën te fietsen
  • de ligfiets, die heel aerodynamisch en snel is
  • enz.

Heb je een dure fiets gekocht? Verzeker hem dan!

Het regent bij wijze van spreken innovaties bij fietsen. Daarom worden ze ook steeds duurder en helaas betekent dat ook dat ze steeds vaker gestolen worden. Als je tweewieler je een aardige duit heeft gekost, dan is een fietsverzekering geen overbodige luxe!

Gepubliceerd op 22/08/2023

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

Deze Fietsverzekering is een verzekeringsproduct van DVV, merk- en handelsnaam van Belins NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037 - Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE59 0689 0667 8326 - BIC GKCCBEBB.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent