• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Fiets en motor

Terug naar het werk: effect van covid op onze mobiliteit

Hoe verplaatsen we ons in het nieuwe schooljaar?

Covid heeft een grote impact gehad op onze manier van werken en op onze verplaatsingen. Dat blijkt duidelijk uit de cijfers. Maar is dat telewerk een blijver en wat brengt september 2021? We maken de balans op.

Enkele cijfers over onze mobiliteit tijdens covid

De lockdown en het verplichte thuiswerk hadden een grote invloed op onze werk- en verplaatsingsgewoontes. Dat bleek uit het rapport van Vias:

  • Het aantal verplaatsingen in België daalde met 65,4% (in Brussel met bijna 70%).
  • De gemiddelde reisafstand met de auto daalde met 40%. Bovendien werden er bijna 30% minder ritten afgelegd met de auto in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor.
  • Het openbaar vervoer werd een pak minder gebruikt. Via Apple Maps waren er in het voorjaar van 2020 (maart, april, mei) 55% minder route-aanvragen voor het openbaar vervoer dan in 2019.
  • Niet-elektrisch fietsen steeg met 58,3% (van 3,4% naar 8%) in termen van gefietste kilometers en elektrisch fietsen met 67,2% (van 1,7% naar 5,2%).

Hoe zit het vandaag? Telewerk is niet meer verplicht en we nemen opnieuw veel vaker de auto en (in mindere mate) het openbaar vervoer. In het nieuwe schooljaar zullen we wellicht nog altijd meer thuiswerken dan voor covid, maar veel minder dan in het voorjaar van 2020. De impact op onze verplaatsingen op de lange termijn zal veeleer beperkt blijven.

Bescherm jezelf bij lichamelijke letsels in het verkeer

Alternatieve verplaatsingsmiddelen in de stad

Wil je files vermijden als je naar het werk of naar school moet in september? Dan denk je er beter goed over na voor je je auto neemt. Enkele denkpistes:

  • Neem voor korte afstanden de fiets of de step. Een sportieve en vaak ook snellere oplossing. Tip: neem in dat geval zeker een fietsverzekering. Je krijgt dan bijstand als je een lekke band of platte batterij hebt. Is je fiets of step gestolen of beschadigd? Dan krijg je een schadevergoeding!
  • Kies het openbaar vervoer, eventueel in combinatie met de fiets. Je doet er misschien iets langer over, maar hebt minder stress én bent goed bezig voor het klimaat!
  • Overweeg de verplaatsing te doen met een bromfiets of motor. Houd het wel veilig en vergeet niet om een goede bromfietsverzekering of motorverzekering  te nemen.
  • Ga voor een deelauto als de andere verplaatsingsmiddelen voor je geen optie zijn. Vandaag zijn er heel wat mogelijkheden voor autodelen.

Wist je trouwens dat alternatieve vervoermiddelen ook goed kunnen zijn voor je portemonnee? We lijsten 3 pistes op om je verplaatsingskosten te verminderen.

Tip: neem de verzekering Lichamelijke Ongevallen in het Verkeer om nog beter beschermd te zijn bij je verplaatsingen. Je krijgt een vergoeding bij eender welk verkeersongeval met lichamelijke letsels. Dus ook als bestuurder, voetganger, fietser of passagier.

DVV is er voor je

Heb je nog vragen over je verzekeringen als je jezelf terug naar school of naar het werk verplaatst? Vraag advies aan een DVV-consulent. Zij of hij helpt je graag.

Goed om te weten

De verzekering Lichamelijke Ongevallen in het Verkeer, de Fietsverzekering, de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Bromfiets en de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Motor zijn wettelijk verplicht. Ze wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hieronder.

Verzekering Lichamelijke Ongevallen in het Verkeer :

Fietsverzekering :

Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Bromfiets:

Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Motor :

Vooraleer een contract te ondertekenen is het belangrijk dat je kennis neemt van deze documenten.

De verzekering Lichamelijke Ongevallen in het Verkeer, Fietsverzekering, de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Bromfiets en de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Motor zijn verzekeringsproducten van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225/IBAN BE59 0689 0667 8326, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Gepubliceerd op 31/08/2021

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent