• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Fiets & Motor

Tweedehands elektrische fietsen: waar moet je op letten?

Een tweedehands elektrische fiets kopen: een goed idee?

Tweedehands is in, en dat geldt zeker ook voor e-bikes. Kiezen voor een elektrische fiets is slim kiezen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Met de aankoop van een tweedehands exemplaar beperk je het grondstoffengebruik en verklein je de afvalberg. Ook financieel doe je een goede zaak, want het is een stuk goedkoper dan een nieuw model. De waarde van een e-bike daalt ook snel, waardoor je zeker koopjes kan doen.

8 tips voor het kiezen van een tweedehands elektrische fiets

  • Vergelijk prijzen. Zoek niet alleen op wat hetzelfde model nieuw kost, maar vergelijk ook de prijzen op de verschillende tweedehands platformen. Hou daarbij rekening met de leeftijd van de fiets.
  • Kies voor een weinig gebruikt en goed onderhouden model.
  • Wees er zeker van dat je geen gestolen fiets koopt. Controleer het kadernummer op verdachte sporen, vraag de aankoopfactuur en koop nooit een fiets als de eigenaar de sleutel van de accu 'kwijt' is. Als je eenmaal hebt gekozen voor een tweedehands elektrische fiets, doe er dan alles aan om te voorkomen dat hij wordt gestolen!
  • Vraag op voorhand naar foto's, genomen vanuit verschillende hoeken, zeker van het frame, de transmissie en de vering. Controleer op slijtage en scheurtjes.
  • Opteer voor een aankoop ter plaatse en niet voor een thuislevering. Vraag voor je vertrekt om de fiets proper aan te bieden en de accu op te laden.
  • Koop geen kat in een zak en inspecteer de fiets nauwkeurig: frame, wielspeling, staat van de ketting, wielspaken …
  • Test de fiets: schakelen alle versnellingen goed? Werken de remmen zoals het hoort? Doet de elektromotor wat je er mag van verwachten?
  • Controleer de staat van de batterij, want een nieuw exemplaar is duur. Vaak moet je vertrouwen op de eerlijkheid van de verkoper, maar controleer zeker kilometerstand en slijtageplekken op de accupunten. Dit kan erop wijzen dat de batterij al veelvuldig is opgeladen.

Waar koop ik een tweedehands elektrische fiets? En met welke garantie?

Je kunt je tweedehands elektrische fiets kopen op advertentiesites als tweedehands.be of Facebook Marktplaats. Hou er wel rekening mee dat ook veel oplichters actief zijn op deze platforms, en dat je geen enkele garantie krijgt. Zelfs bij een ogenschijnlijke goede deal, moet je waakzaam zijn. Je kan ook zoeken op gespecialiseerde sites, zoals troc-velo.be. En met wat geluk vind je misschien wel het model van je dromen op een fietsbeurs.

Een gereviseerde elektrische fiets is een veiliger alternatief. Je koopt dan een professioneel nagekeken model dat dezelfde prestaties en veiligheid biedt als een nieuwe elektrische fiets. Bovendien krijg je op je gereviseerde elektrische fiets wel garantie. Zo geeft Decathlon 2 jaar waarborg en upway.be 1 jaar. Ook sommige fietsenwinkels bieden gereviseerde exemplaren aan.

Hoe verzeker je een tweedehands elektrische fiets?

Een tweedehands elektrische fiets is nog steeds een relatief duur vervoermiddel en het aantal fietsdiefstallen blijft stijgen. Twee sterke argumenten om je fiets te verzekeren, zeker tegen diefstal! Om een DVV-Fietsverzekering inclusief diefstaldekking af te sluiten voor een bij een particulier gekochte tweedehands fiets, mag je tweewieler niet ouder zijn dan 1 jaar sinds de eerste aankoopdatum. De originele aankoopfactuur moet dit bewijzen. Heb je je fiets bij een handelaar gekocht, dan volstaat de aankoopfactuur van de tweedehands fiets. Om aanspraak te maken op de diefstalgarantie, ben je verplicht gebruik te maken van een gecertificeerd hangslot waarmee je je fiets aan een ankerpunt kunt bevestigen.

Gepubliceerd op 29/02/2024
  • De Fietsverzekering wordt afgesloten voor 1 jaar en stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van 1 jaar. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures.
  • De Fietsverzekering is geen onderhoudscontract. Slijtage van de remmen of andere stukken is dus niet gedekt. Schade aan banden of de batterij zijn evenmin gedekt, behalve als die veroorzaakt is in combinatie met andere gedekte schade.
  • Na het eerste jaar kan je je verzekeringscontract op elk moment opzeggen rekening houdend met een opzeggingstermijn van een maand.
  • Ga voor meer informatie naar een DVV-consulent of bekijk de volgende documenten:
  • Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

Deze Fietsverzekering is een verzekeringsproduct van DVV, merk- en handelsnaam van Belins NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037 - Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE59 0689 0667 8326 - BIC GKCCBEBB.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent