In principe kan je een fietsstoeltje bevestigen op elke fiets met een bagagedrager, maar de ene fiets is toch meer geschikt voor het vervoer van een kind dan de andere. Je kiest best een fiets met wat bredere banden, want dat geeft meer stabiliteit. Zorg er ook voor dat je fiets een stevige bagagedrager heeft die zeker 25 kg aankan en liefst meer. En kies bij voorkeur een fiets met een stevig chassis dat weinig of niet verbuigt als je kind een plotse beweging zou maken.
Een bakfiets of fietskar zijn uiteraard nog beter om je kind veilig te vervoeren. Tegenwoordig kan je ook opteren voor een zogenaamde longtail bike. Dat is een fiets die achteraan wat langer is zodat je er gemakkelijk twee kinderen mee kan vervoeren terwijl de fiets toch minder plaats inneemt dan een bakfiets.
Afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van je kind zijn er verschillende manieren om het veilig te vervoeren op de fiets. De veiligste manier om een baby te vervoeren met de fiets is in een autostoeltje of in een babyschelp/schaal (een babyzitje van hard piepschuim dat je op maat kan maken van jouw baby). Die bevestig je op de bagagedrager van je fiets (als die daar geschikt voor is). Als je een bakfiets of fietskar hebt, is het nog veiliger omdat die stabieler zijn en minder makkelijk omvallen. Een draagzak is te vermijden omdat je baby dan geen enkele bescherming heeft als jij zou vallen.
Als je kind zelfstandig kan zitten, is een goede fietsstoel een must om het veilig te vervoeren. Sommige modellen kan je vooraan bevestigen, aan je stuur (tot max. 15 kg). Nadeel is dat de besturing dan zwaarder wordt en het gewicht niet ideaal verdeeld is op je fiets. De meeste fietsstoelen bevestig je daarom op de bagagedrager (tot 22 kg). Let erop dat je het maximaal toegelaten gewicht voor de fietsstoel en je fiets niet overschrijdt.
Al je kind al zelf kan fietsen, maar nog niet veilig aan het verkeer kan deelnemen, zijn er nog oplossingen. Een aanhangfiets heeft geen voorwiel en hangt vast aan jouw fiets. Voordeel is dat je kind zelf mee kan trappen, wat het voor jou minder zwaar maakt, en dat je kind toch veilig achter jou hangt. Het zwaartepunt van je fiets ligt ook lager wat de stabiliteit ten goede komt. Met een fietsstang kan je een kinderfietsje vastmaken aan jouw fiets. Dit kan handig zijn als er veilige stukken zijn waar je kind zelf kan fietsen en stukken waar je liever meer controle hebt en de kinderfiets vastmaakt achter jouw fiets, zodat je kind geen onverwachte maneuvers kan uitvoeren.
Een goede en veilige fiets kost geld! Om die investering te beschermen kan je best een fietsverzekering nemen. Heb je extra fietsaccessoires gekocht (bagagedrager, fietsstoeltje, fiets-GPS, fietscomputer, fietskar…)? Bij DVV kan je ze ook verzekeren.
Een verzekering verkeer komt tussen als je een ongeval hebt met lichamelijke letsels. Bij DVV kan je kiezen om alleen jezelf te verzekeren of meteen je hele gezin. Een must als je ook je kind vervoert op de fiets!
Een fietsvakantie met kinderen, het is eens wat anders dan uren doorbrengen in de file naar het zuiden. Ontdek onze vier tips voor een geslaagde trip.
Breng je je kinderen te voet, met de fiets, de wagen of de bus naar school? Ontdek onze tips om het veilig te houden.
15% van de dodelijke verkeersslachtoffers zijn fietsers in België. Weet dat een fietshelm levens kan redden. Ontdek hoe je je helm kiest en wanneer je hem vervangt.