• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Fiets en motor

Hoe vervoer je je kind veilig op de fiets?

Tips en tricks om je kind veilig te vervoeren op de fiets

Je kind vervoeren op de fiets is een handige manier om in druk verkeer toch snel en efficiënt op je bestemming aan te komen. Als zwakke weggebruikers zijn jullie echter veel kwetsbaarder dan met de wagen. Daarom geven wij je graag een heleboel tips en tricks om je kind veilig te vervoeren op de fiets.

Kies een stevige, stabiele fiets

In principe kan je een fietsstoeltje bevestigen op elke fiets met een bagagedrager, maar de ene fiets is toch meer geschikt voor het vervoer van een kind dan de andere. Je kiest best een fiets met wat bredere banden, want dat geeft meer stabiliteit. Zorg er ook voor dat je fiets een stevige bagagedrager heeft die zeker 25 kg aankan en liefst meer. En kies bij voorkeur een fiets met een stevig chassis dat weinig of niet verbuigt als je kind een plotse beweging zou maken.

Een bakfiets of fietskar zijn uiteraard nog beter om je kind veilig te vervoeren. Tegenwoordig kan je ook opteren voor een zogenaamde longtail bike. Dat is een fiets die achteraan wat langer is zodat je er gemakkelijk twee kinderen mee kan vervoeren terwijl de fiets toch minder plaats inneemt dan een bakfiets. 

Gebruik een geschikt kinderzitje

Afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van je kind zijn er verschillende manieren om het veilig te vervoeren op de fiets. De veiligste manier om een baby te vervoeren met de fiets is in een autostoeltje of in een babyschelp/schaal (een babyzitje van hard piepschuim dat je op maat kan maken van jouw baby). Die bevestig je op de bagagedrager van je fiets (als die daar geschikt voor is). Als je een bakfiets of fietskar hebt, is het nog veiliger omdat die stabieler zijn en minder makkelijk omvallen. Een draagzak is te vermijden omdat je baby dan geen enkele bescherming heeft als jij zou vallen.

Als je kind zelfstandig kan zitten, is een goede fietsstoel een must om het veilig te vervoeren. Sommige modellen kan je vooraan bevestigen, aan je stuur (tot max. 15 kg). Nadeel is dat de besturing dan zwaarder wordt en het gewicht niet ideaal verdeeld is op je fiets. De meeste fietsstoelen bevestig je daarom op de bagagedrager (tot 22 kg). Let erop dat je het maximaal toegelaten gewicht voor de fietsstoel en je fiets niet overschrijdt.

Al je kind al zelf kan fietsen, maar nog niet veilig aan het verkeer kan deelnemen, zijn er nog oplossingen. Een aanhangfiets heeft geen voorwiel en hangt vast aan jouw fiets. Voordeel is dat je kind zelf mee kan trappen, wat het voor jou minder zwaar maakt, en dat je kind toch veilig achter jou hangt. Het zwaartepunt van je fiets ligt ook lager wat de stabiliteit ten goede komt. Met een fietsstang kan je een kinderfietsje vastmaken aan jouw fiets. Dit kan handig zijn als er veilige stukken zijn waar je kind zelf kan fietsen en stukken waar je liever meer controle hebt en de kinderfiets vastmaakt achter jouw fiets, zodat je kind geen onverwachte maneuvers kan uitvoeren. 

Accessoires om je kind nog veiliger te vervoeren

  • Dubbele standaard
    Met een dubbele standaard (of poot) heeft je fiets steun aan beide kanten en staat hij dus veel stabieler omdat hij niet naar één kant leunt. Dat maakt het veel gemakkelijker en veiliger om je kind in en uit zijn fietsstoel te halen. 
  • Andere zadelpen
    Als je een voorzitje gebruikt, kan je met een zadelpen je zadel wat meer naar achteren zetten. Zo creëer je meer ruimte tussen het voorzitje en het zadel wat het op- en afstappen gemakkelijker maakt.
  • Jasbeschermers
    Jasbeschermers zijn de plastieken halve manen die aan je achterwiel zijn bevestigd. Zij zorgen ervoor dat jassen, sjaaltjes of kleine voetjes of beentjes niet tussen de spaken van je achterwiel terecht kunnen komen. 
  • Stuurdemper
    Een stuurdemper zorgt ervoor dat je voorwiel niet plots kan wegdraaien door het gewicht dat aan je stuur hangt. Zo voorkom je dat je fiets gemakkelijk valt als je een kinderstoeltje aan je stuur hebt bevestigd en zorg je voor meer stabiliteit tijdens het rijden.
  • Veiligheidsvlag
    Aan een bakfiets, fietskar of aanhangfiets kan je een veiligheidsvlag hangen zodat je op ooghoogte zichtbaar bent voor het andere verkeer.
  • Fietshelm
    Bij een ongeval kom je als fietser vaak met je hoofd op de grond terecht. Het al dan niet dragen van een helm kan dan het verschil maken tussen leven en dood. Dat klinkt misschien dramatisch, maar het is helaas wel de realiteit. Draag dus alsjeblieft een goede fietshelm en doe je kind er ook een aan. 

Andere tips en tricks voor veilig vervoer van je kind op de fiets

  • Zorg ervoor dat je fiets goed onderhouden is en controleer regelmatig of alles nog werkt zoals het moet, zeker de remmen!
  • Zorg dat je banden goed opgepompt zijn. Zo vermijd je niet alleen platte banden, maar zorg je er ook voor dat je fiets beter op de weg ligt.
  • Uiteraard moet je goede fietsverlichting hebben. De combinatie van duisternis, regen en slecht of niet werkende fietsverlichting kan fatale gevolgen hebben.
  • Draag steeds een fluohesje op de fiets!
  • Fiets defensief: hou rekening met fouten van anderen, let op voor de dode hoeken van bussen en camions en rij niet te snel op drukke verkeersassen.
  • Kies een veilige en rustige fietsroute, ook al is die wat langer dan de snelste route.
  • Wees voorzichtig als je afstapt. Het extra gewicht van je kind verhoogt het zwaartepunt en maakt je fiets veel onstabieler als jij er niet meer op zit.  

Verzekeringen voor fietsers

Een goede en veilige fiets kost geld! Om die investering te beschermen kan je best een fietsverzekering nemen. Heb je extra fietsaccessoires gekocht (bagagedrager, fietsstoeltje, fiets-GPS, fietscomputer, fietskar…)? Bij DVV kan je ze ook verzekeren.

Een verzekering verkeer komt tussen als je een ongeval hebt met lichamelijke letsels. Bij DVV kan je kiezen om alleen jezelf te verzekeren of meteen je hele gezin. Een must als je ook je kind vervoert op de fiets! 

Gepubliceerd op 28/07/2023

Goed om te weten

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

Deze verzekeringen zijn verzekeringsproducten van DVV, merk- en handelsnaam van Belins NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037 - Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE59 0689 0667 8326 - BIC GKCCBEBB.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent