• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

gezin

Minder werken, wat zijn de financiële gevolgen?

Vier vijfde werken, deeltijds werken of tijdskrediet

Je denkt eraan om minder te werken of een tijdje niet te werken om voor je (klein)kinderen te zorgen of professioneel andere wegen te verkennen? Dan heeft dat gevolgen voor je pensioen en je gezin.

Hoe zit het met je pensioen?

Je pensioen wordt berekend op basis van de duur van je loopbaan en je loon. Voor het maximale bedrag moet je een loopbaan hebben van 45 jaar. Per jaar dat je minder werkt, vermindert je pensioenbedrag met ongeveer 1/45ste. In sommige gevallen worden de periodes van loopbaanonderbreking/tijdskrediet gelijkgesteld met arbeid voor de berekening van je pensioen.

  Tijdskrediet zonder of met motief (zorgverlof, palliatief verlof), met uitkering Ouderschapsverlof met uitkering Loopbaanvermindering (landingsbaan) vanaf 55 jaar (uitzonderlijk vanaf 50 jaar)
Impact op de lengte van je carrière Nee, gelijkgesteld met prestatieperiode Nee, gelijkgesteld met prestatieperiode Nee, gelijkgesteld met prestatieperiode
Impact op het bedrag van je wettelijke pensioenuitkering Beperkte impact, want je referentieloon is je loon in de periode voor tijdskrediet (normaal fictief loon) Beperkte impact, want je referentieloon is je loon in de periode voor  ouderschapsverlof (normaal fictief loon) Mogelijke impact, want je referentieloon = beperkt tot 23 841,73 euro/jaar (begrensd fictief loon)

Tijdskrediet zonder motief kan niet meer opgenomen worden sinds 1 april 2017.

Vrees je dat je wettelijk pensioen daardoor niet zal volstaan? Dan doe je best aan pensioensparen. Je kiest zelf het bedrag dat je wil opzijzetten. Met 1.270 euro per jaar (inkomsten 2020) profiteer je van een maximaal fiscaal voordeel, maar minder sparen kan ook

Wat bij overlijden?

Tijdens de periode dat je minder of tijdelijk niet werkt, is je gezin extra kwetsbaar als de belangrijkste kostwinner zou wegvallen. Je kan zich daartegen beschermen door een tijdelijke overlijdensverzekering te nemen. Zeker als je kinderen nog studeren is dat een interessante oplossing om financiële problemen te vermijden.

Voor meer informatie over de limieten en uitsluitingen van dit product, raadpleeg de algemene voorwaarden en de financiële informatiefiche.

Je DVV-consulent helpt je!

Advies nodig om de financiële gevolgen van vier vijfde werken, deeltijds werken of tijdskrediet voor je gezin te beperken? Ga langs bij een DVV-consulent in je buurt. Zij of hij is er voor je!

Gepubliceerd op 02/05/2018, laatste update op 15/10/2020

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent