• MyDVV

gezin

Minder werken, wat zijn de financiële gevolgen?

Vier vijfde werken, deeltijds werken of tijdskrediet

U denkt eraan om minder te werken of een tijdje niet te werken om voor uw (klein)kinderen te zorgen of professioneel andere wegen te verkennen? Dan heeft dat gevolgen voor uw pensioen en uw gezin.

Hoe zit het met uw pensioen?

Uw pensioen wordt berekend op basis van de duur van uw loopbaan en uw loon. Voor het maximale bedrag moet u een loopbaan hebben van 45 jaar. Per jaar dat u minder werkt, vermindert uw pensioenbedrag met ongeveer 1/45ste. In sommige gevallen worden de periodes van loopbaanonderbreking/tijdskrediet gelijkgesteld met arbeid voor de berekening van uw pensioen.

  Tijdskrediet zonder of met motief (zorgverlof, palliatief verlof), met uitkering Ouderschapsverlof met uitkering Loopbaanvermindering (landingsbaan) vanaf 55 jaar (uitzonderlijk vanaf 50 jaar)
Impact op de lengte van uw carrière Nee, gelijkgesteld met prestatieperiode Nee, gelijkgesteld met prestatieperiode Nee, gelijkgesteld met prestatieperiode
Impact op het bedrag van uw wettelijke pensioenuitkering Beperkte impact, want uw referentieloon is uw loon in de periode voor tijdskrediet (normaal fictief loon) Beperkte impact, want uw referentieloon is uw loon in de periode voor  ouderschapsverlof (normaal fictief loon) Mogelijke impact, want uw referentieloon = beperkt tot 23 841,73 euro/jaar (begrensd fictief loon)

Tijdskrediet zonder motief kan niet meer opgenomen worden sinds 1 april 2017.

Vreest u dat uw wettelijk pensioen daardoor niet zal volstaan? Dan doet u best aan pensioensparen. U kiest zelf het bedrag dat u wil opzijzetten. Met 1.270 euro per jaar (inkomsten 2020) profiteert u van een maximaal fiscaal voordeel, maar minder sparen kan ook

Wat bij overlijden?

Tijdens de periode dat u minder of tijdelijk niet werkt, is uw gezin extra kwetsbaar als de belangrijkste kostwinner zou wegvallen. U kan zich daartegen beschermen door een tijdelijke overlijdensverzekering te nemen. Zeker als uw kinderen nog studeren is dat een interessante oplossing om financiële problemen te vermijden.

Voor meer informatie over de limieten en uitsluitingen van dit product, raadpleeg de algemene voorwaarden en de financiële informatiefiche.

Uw DVV-consulent helpt u!

Advies nodig om de financiële gevolgen van vier vijfde werken, deeltijds werken of tijdskrediet voor uw gezin te beperken? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt. Zij of hij is er voor u!

Gepubliceerd op 02/05/2018, laatste update op 15/10/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent