Verzekeringen en studentendopen: wie is verantwoordelijk?
Regelmatig gebeuren er ongevallen tijdens studentenfeesten of dopen. Maar wie draagt er dan de verantwoordelijkheid? Een eenduidig antwoord is onmogelijk. We bekijken daarom een paar concrete voorbeelden.
1. Mijn zoon werd gedoopt. Hij deed wat men hem opdroeg en ligt nu in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging. Wie betaalt de factuur?
Normaal gezien betaal jij de factuur, behalve wanneer een derde (een andere student of de vereniging) verantwoordelijk wordt gehouden. Goed om te weten: als een derde verantwoordelijk is, vergoedt de
verzekering Verenigingen en vzw’s Cover de verantwoordelijkheid van de vereniging en van de andere studenten.
2. Mijn dochter kwam terug van een fuif voor haar studentendoop. Ze had er veel gedronken. Toen ze naar haar kot terugging, is ze gevallen en gewond geraakt. Resultaat: een bezoekje aan de spoedafdeling en een gebroken voet. Wie betaalt de rekening?
Je dochter is verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. En de verzekeringen vergoeden niet vaak lichamelijke ongevallen die zijn gebeurd wanneer iemand onder invloed van alcohol (of een ander stimulerend of verdovend middel) was. Behalve natuurlijk wanneer je kan aantonen dat er geen verband is tussen het ongeval en de staat waarin de verzekerde zich bevond.
3. Bij de festiviteiten die bij studentendopen horen, gooiden studenten grote voorwerpen op de treinsporen. De NMBS moest het treinverkeer stilleggen om de sporen vrij te maken. Zijn de studenten verzekerd?
Neen, in geen geval. Het gaat hier om een opzettelijke zware fout, en dat is in geen enkel verzekeringscontract inbegrepen.
4. Dronken studenten hebben tijdens een studentenactiviteit de voorgevel van mijn huis beklad en er zijn ramen gesneuveld. Wie gaat dat betalen?
Je kan daarvoor een beroep doen op je
woningverzekering. Je verzekeraar zal zich richten tot de betrokken studenten. Als de daders niet gevonden worden, zal je woningverzekering de schade zelf betalen.
5. Tijdens een studentenoptocht rijdt de wagen van een studentenvereniging over de voet van mijn zoon. Hij moet naar het ziekenhuis. Wie is verantwoordelijk?
Je moet rekening houden met de omstandigheden van het ongeval, maar omdat je zoon te voet was, wordt hij beschouwd als een zwakke weggebruiker. Het is dus de bestuurder van de wagen die zijn
autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid moet aanspreken.
Heb je een vraag over je verzekering?
Ga langs bij je DVV-consulent. Zij of hij geeft je graag meer info.