Gezin

Zo zet je 2023 goed verzekerd in

10 tips voor een goede bescherming in 2023

Verzekeringen lijken iets technisch, maar eigenlijk zorgen ze voor een goede bescherming voor jou, je gezin en je zaak als het mis loopt. Anders zou je voor alle financiële gevolgen zelf opdraaien. Met deze tien tips zet je 2023 goed verzekerd in. 

1. Weet dat sommige verzekeringen verplicht zijn

Als je met de auto de weg op gaat, dan moet je een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebben. Die wettelijk verplichte verzekering zal de tegenpartij vergoeden als je in fout bent bij een ongeval. Werkgevers moeten ook een arbeidsongevallenverzekering afsluiten voor hun werknemers. 

2. Denk na over je verzekeringsnoden

Een goede verzekering moet helemaal afgestemd zijn op je noden. Ben je alleen, met twee of heb je kinderen? Ben je werknemer of zelfstandige? Huur je of ben je eigenaar? Weet dat al die elementen zullen bepalen welke verzekeringen je nodig hebt. 

3. Informeer je goed

Ben je niet zeker of een verzekering overeenstemt met je behoeften? Weet dat elke verzekeraar volgens een Europese richtlijn een document moet opstellen dat het product beknopt samenvat: de IPID (Insurance Product Information Document). Het document geeft een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is verzekerd?
  • Wat is niet verzekerd?
  • Zijn er dekkingsbeperkingen?
  • Waar ben je gedekt?

Voor de verzekeringen van DVV vind je die informatie op de website of bij een DVV-consulent.

4. Kies de juiste waarborgen

Weet dat je voor heel wat verzekeringen een aantal basiswaarborgen hebt. Om nog beter beschermd te zijn, kan je je verzekering aanvullen met opties. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de woningverzekering Cocoon Flex. Je hebt de keuze uit heel wat aanvullende waarborgen zoals voor je tuin of je  zwembad. Heb je een bedrijf, dan is de verzekering Machinebreuk interessant om je productiepark te dekken. Voor bijvoorbeeld diefstal en brand, schade aan voetstukken en funderingen breid je de verzekering uit met optionele waarborgen.
 

5. Antwoord eerlijk en volledig op de vragen van je verzekeraar

Rijd je partner of je 20-jarige zoon of dochter ook met de wagen die je wilt verzekeren? Geef dat ook door aan je verzekeraar. Doe je dat niet, dan kunnen de gevolgen groot zijn als zij een ongeval hebben. Je verzekeraar kan dan bijvoorbeeld weigeren om tussen te komen of het contract opzeggen. 

6. Lees alle informatie goed na voor je intekent

Zowel de commerciële informatie als de algemene en bijzondere voorwaarden en de IPID-fiches lees je het best na. Vind je het lastig om alles te begrijpen? Bij DVV heb je geluk. Wij spreken van mens tot mens. En van ondernemer tot ondernemer. Onze consulenten leggen je graag in duidelijke taal uit waar het echt op staat. 

7. Houd je verzekeringspapieren goed bij

Je bewaart je verzekeringscontracten het best op papier of elektronisch. Als er iets gebeurt, kan je dan altijd nakijken wat je van je verzekering kan verwachten. Algemene voorwaarden zijn wel online terug te vinden, maar dat is niet noodzakelijk de versie zoals je die ondertekend hebt. Bijzondere voorwaarden zijn altijd specifiek voor jou en nooit op de website van je verzekeraar te vinden. Bij DVV kan je ze ook nalezen op MyDVV (voor particulieren).

8. Geef veranderingen in je persoonlijke situatie door

Je bent onlangs gaan samenwonen met je nieuwe partner? Je bent vorig jaar een nieuwe zaak gestart? Als je situatie verandert, is het belangrijk dat je verzekeringen mee veranderen. Weet je niet of alles nog klopt? Je DVV-consulent doet graag een check voor je. Zo ben je zeker dat je niet over- of onderverzekerd bent.

9. Doe snel aangifte als je een schadegeval hebt

Heb je een auto-ongeval gehad? Moet je in het ziekenhuis worden opgenomen? Contacteer zo snel mogelijk je DVV-consulent om aangifte te doen. Particulieren kunnen een schadegeval ook aangeven via MyDVV. Een snelle aangifte zorgt dat je schadedossier meteen kan worden opgestart en dat alles sneller achter de rug is. 

10. Houd de looptijden en vervaldata in de gaten

Heel wat contracten hebben een looptijd van één jaar en worden stilzwijgend verlengd. Opzeggen kan vaak alleen maar als je een opzegtermijn respecteert. Als je wilt overstappen, houd je daar best rekening mee. 

Je DVV-consulent helpt je

Heb je een vraag over je verzekeringen of loopt er iets niet zoals het moet? Je DVV-consulent zal naar je luisteren. Bij DVV verzekeringen kan je rekenen op echte mensen die goed voor je zorgen. Contacteer je consulent om je snel uit de nood te laten helpen.

Gepubliceerd op 20/12/2022

Dit wil je ook weten