• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Wonen

Welke verzekeringen heb je nodig om alleen te wonen?

Verzeker je goed als je alleen gaat wonen

Binnenkort op eigen benen? Proficiat! Een nieuwe woning inrichten, een eigen nest maken, spannende tijden … Maar weet je welke verzekeringen je het best neemt om goed beschermd te zijn? We geven de antwoorden op de belangrijkste vragen.

Welke verzekeringen heb je nodig?

 • Voor schade aan je appartement of huis, heb je een woningverzekering nodig. Je kan dan een beroep doen op die verzekering bij schade door brand, storm of hagel, overstromingen enz. Bij DVV verzekeringen heb je de keuze uit twee woningverzekeringen: Cocoon Start speciaal voor jonge huurders en Cocoon Flex. Vind de woningverzekering die bij je past.
 • Voor schade aan derden door jou, iemand van je gezin of je huisdieren neem je een familiale verzekering. Die verzekering zal dan bijvoorbeeld de kosten vergoeden als je hond de buurman bijt.
 • Voor je auto ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid te nemen. Zo’n verzekering komt tussen om de materiële schade en lichamelijke schade van de andere partij te vergoeden als je een ongeval veroorzaakt. Heb je een nieuwe auto? Dan neem je het best ook een omniumverzekering voor de schade aan je eigen auto.

Is er een verschil tussen een brand- en een woningverzekering?

Een brandverzekering is niet helemaal hetzelfde als een woningverzekering. Nochtans worden de termen wel vaak door elkaar gebruikt. Eigenlijk dekt de term woningverzekering beter de lading. De waarborgen zijn namelijk meestal ruimer dan brand. Denk maar aan stormschade, waterschade bij leidingbreuk of overstromingen, glasbreuk, natuurrampen enz. 

Is een brandverzekering wettelijk verplicht?

In België ben je niet wettelijk verplicht om een brandverzekering te nemen. Vaak is het wel een voorwaarde als je huurt. Weet dat een brandverzekering altijd een goede zaak is. Bijvoorbeeld om je aansprakelijkheid bij brand te dekken of om een schadevergoeding te krijgen als je meubels beschadigd zijn door brand. In België hebben bijna alle huurders en eigenaars zo’n verzekering!

Heb je een familiale verzekering nodig als je geen kinderen hebt?

Ook als je helemaal alleen woont of samen met je partner is een familiale verzekering aan te raden. Die zal dan alle schade vergoeden die je aan anderen veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je het fototoestel van vrienden laat vallen of als je huisdier schade aanricht.

Je DVV-consulent helpt je!

Zit je nog met vragen over je verzekeringen als je op eigen benen gaat staan? Ga langs bij een DVV-consulent in je buurt. Zij of hij staat voor je klaar met persoonlijk advies.

Goed om te weten

 • Onze partner Europ Assistance organiseert de bijstand. 
 • De woningverzekering Cocoon Flex wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Ga voor meer informatie langs bij een DVV-consulent of bekijk:
 • Kennisname van deze documenten is verplicht vóór je het contract ondertekent.
 • 6 maanden cadeau + 6 maanden betalend op de eerste jaarpremie van een nieuwe woningverzekering Cocoon Flex of Cocoon Start voor jongeren tot en met 35 jaar. Dit aanbod is geldig op voorwaarde dat DVV verzekeringen het risico aanvaardt.
 • Cocoon Flex is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Gepubliceerd op 25/01/2021

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent