• MyDVV

Kredieten

Tweede verblijf in België of in het buitenland?

Voor- en nadelen van tweede verblijf in België of het buitenland

Steeds meer Belgen hebben een tweede verblijf. In 2018 waren dat er al 1,38 miljoen. Maar koopt u een vakantiehuis in het buitenland of in België? We sommen de voor- en nadelen voor u op. 

Een tweede verblijf in België is eenvoudiger

Als u aan zee of in de Ardennen een vakantiehuis koopt, dan kan u er met uw gezin makkelijker zelf op vakantie. Zelfs voor enkele dagen. In onzekere coronatijden biedt dat een extra voordeel.

Wil u uw tweede verblijf verhuren? Dan is dat natuurlijk ook iets makkelijker in België dan in het buitenland. U hebt dan niet noodzakelijk een tussenpersoon nodig voor de verhuur en behoudt ook meer de controle.

Ook niet onbelangrijk: in eigen land zal een notaris onderzoeken of een eigendom belast is met schulden. In het buitenland speelt hij die rol niet en moet u daarvoor een advocaat inschakelen om zeker te zijn. Er zijn dus meer onzekerheden in het buitenland.

Personenbelasting gunstiger voor tweede verblijf in België

Een tweede verblijf moet u altijd aangeven aan de Belgische fiscus. Ook als dat in het buitenland ligt. Ga er zeker niet van uit u dat verborgen kan houden. Weet dat u voor een vakantiehuis aan de Belgische kust volgens de wet minder moet opnemen in uw belastingaangifte dan voor een appartement aan de Costa Del Sol. De facto betekent dat dus dat een Belgisch vakantiehuis fiscaal voordeliger is. De Belgische overheid is daarvoor al verschillende keren veroordeeld. Verwacht wordt dat de wet aangepast wordt, maar dat is voorlopig nog niet het geval.

Hogere vastgoedprijzen en Belgisch weer…

België is duurder dan bijvoorbeeld Spanje. Vooral appartementen zijn de voorbije jaren een pak duurder geworden, maar ook de prijs van huizen steeg. 

En dan is er natuurlijk nog het Belgische weer… Als u een zonneklopper bent, dan neemt u meer risico met een appartement aan de Belgische kust dan aan de Costa Blanca. Gaat u toch voor een tweede verblijf in het buitenland? Lees dan zeker onze 7 tips voor een tweede verblijf in het buitenland.

We helpen u graag

Bent u op zoek naar een interessant woonkrediet voor uw tweede verblijf? Of wil u meer weten over een woningverzekering voor uw vakantiehuis? Vraag info bij uw DVV-consulent die ook kredietmakelaar is. Zij of hij geeft u graag alle informatie.

Gepubliceerd op 03/08/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent