Waarop letten als je woning in het buitenland koopt?
Heel wat Belgen hebben een tweede verblijf in het buitenland. Denk je er ook aan om een vastgoed te kopen in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië? Met deze zeven tips ben je er helemaal klaar voor.
1. Weet wat je doet
Ben je tijdens je vakantie verliefd geworden op dat charmante huisje dat te koop stond in dat pittoreske Spaanse dorpje? Super, maar zet toch maar eens alle plus- én minpunten op een rij. De prijs is misschien wel interessant, maar wat met de bereikbaarheid? En hoe zit het als je boodschappen wilt doen of op restaurant wil? En wat als je de woning wilt verhuren als vakantiewoning? Dan is het misschien wel handiger als je tweede verblijf niet zo afgelegen ligt.
2. Informeer je goed
- Ga praten met de lokale bevolking. Zo krijg je voeling met de omgeving en de buurt waar je eventuele tweede verblijf ligt. Als je eraan denkt om te verhuren, moet je ook op zoek naar een lokale vertrouwenspersoon die de sleutel kan overhandigen of snel een probleem kan oplossen.
- Neem een makelaar of vastgoedkantoor onder de arm, maar weet dat bijvoorbeeld in Spanje iedereen makelaar kan worden. Het biedt dus minder zekerheid dan in België.
- Schakel eventueel een notaris of advocaat in. Zo worden de risico’s kleiner.
3. Houd rekening met alle kosten
- Aankoopkosten: bovenop de prijs van je woning of appartement komen net als in België meestal registratierechten, administratieve kosten enz.
- Inrichting: het budget dat je nodig hebt voor de inrichting, zal uiteraard afhangen van je smaak en de grootte van je woning.
- Gemeenschappelijke kosten: als je een appartement koopt, kan daar maandelijks een aanzienlijke som bovenop komen voor het gemeenschappelijke beheer.
- Vaste maandelijkse kosten: denk aan verwarming, water, internet, verzekeringen enz.
- Onderhoud en herstelling: houd rekening met klusjes in en rond je woning, bijvoorbeeld voor je zwembad of je tuin.
4. Vergeet de fiscus niet
Een tweede verblijf moet je altijd aangeven in België. Ook als je het enkel zelf gebruikt. Heb je ook huurinkomsten? Ga dan na waar je belastingen moet betalen. Met heel wat landen heeft België een dubbelbelastingverdrag dat vastlegt in welk land je belastingen betaalt.
In het land waar je woning ligt, zal je meestal ook een vastgoedbelasting moet betalen. In België is dat de onroerende voorheffing.
5. Wees voorzichtig met voorschotten
Een notaris speelt niet overal dezelfde rol als in België. Bij ons bekijkt zij of hij bijvoorbeeld of er geen schulden zijn. In andere landen is dat niet altijd het geval. Dat betekent dat je beter voorzichtig bent als je een voorschot geeft. Een advocaat onder de arm nemen, kan veel problemen voorkomen.
6. Doe aan successieplanning
Je erfgenamen zullen later successierechten moeten betalen op je volledige vermogen, dus ook op je tweede verblijf. Soms moet er dan ook in het buitenland erfbelasting betaald worden. Eventueel kan je zorgen dat je kinderen de woning in blote eigendom krijgen en je enkel het vruchtgebruik hebt. In dat geval betalen ze later geen successierechten.
7. Denk aan een woningverzekering
Voor een tweede verblijf heb je een aparte woonverzekering nodig in het land waar je woning ligt. Zeker als je een lening lopen hebt, is dat een absolute aanrader.
DVV helpt je met een woonkrediet
Je hebt beslist om je droom waar te maken en in het buitenland een woning te kopen? Voor een woonkrediet op jouw maat zit je goed bij je DVV-consulent.
Gepubliceerd op 29/05/2019