Je vertrekt na maanden hard werken op een deugddoende vliegtuigtrip? Top, dubbel en dik verdiend! Het geluk is echter van korte duur, want bij aankomst vindt je reiskoffer zijn weg niet naar de carrousel. Of eens op je reisbestemming wordt je bagage gestolen uit je wagen of je hotelkamer? Wat doe je best?
Het eerste dat je moet doen is naar de balie van de luchthaven of je luchtvaartmaatschappij gaan om een Property Irregularity Report formulier te vragen. Meteen wordt een onderzoek naar je vermiste bagage opgestart.
De luchtvaartmaatschappij zal voor een EHBO-toiletgeriefkit zorgen. Je kunt dit ook zelf kopen en een terugbetaling vragen. Hou dan wel het aankoopbewijs bij.
Wil je een financiële compensatie voor je bagage? Dien binnen de 21 dagen met een aangetekend schrijven een klacht in, samen met een verzoek tot schadevergoeding. Steek er zeker de nodige aankoopbewijzen bij. Als je die nog hebt, uiteraard.
Je bent slachtoffer van diefstal van je bagage op je bestemming? Of je hotel verliest ze? Start met een aangifte bij de lokale politie en laat een proces-verbaal opmaken. Voor brillen, juwelen en andere waardevolle voorwerpen is een kopie van het pv een must als je een beroep wil doen op je reisbijstandsverzekering.
DVV is er om je te helpen
Heb je een DVV Assistance? Top, dan dekt de basiswaarborg het nasturen van een nieuwe koffer met persoonlijke bezittingen. Ook mag je rekenen op een terugbetaling van de aankoopkosten van kleding en toiletartikelen. Tot een maximum van 125 euro per verzekerde.
Neem je de optie Bagageverzekering van DVV Assistance, liggen de tussenkomsten voor diefstal, verlies en beschadiging hoger: max. 1.500 euro als je de enige verzekerde bent en max. 3.750 euro als jij en je gezin verzekerd zijn.
Voor deze optie betaal je, als je de enige verzekerde bent, een extra premie van 49 euro bovenop de jaarlijkse premie van je DVV Assistance. Zijn jij en je gezin verzekerd, dan is de prijs 79 euro.
Wat is nooit verzekerd?
- Diefstal, verlies of beschadiging van bederfbare goederen.
- Bagage die op een fiets vervoerd wordt.
Bovendien komen wij niet tussen bij een verblijf korter dan 3 nachten in België en minder dan 1 nacht in het buitenland.
Niet onbeheerd achterlaten
Je goed verzekeren is prima, maar voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Enkele tips:
- Laat geen bagage open en bloot in je auto liggen.
- Laat je reiskoffer en waardevol materiaal niet onbeheerd en niet zichtbaar achter.
- Zorg dat je bagage goed afgesloten is.
- Draag je kostbaarheden en identiteitsdocumenten op je lichaam.
- Bevestig een telefoonnummer aan je bagage. En hoop dat de eerlijke vinder je een seintje geeft…
Gepubliceerd op 05/03/2024